Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борба за човешките права чрез творчество: Мисията на Коста Каракашян (ВИДЕО)

26 юли 2024, 19:30 часа • 2761 прочитания

Любовта, възприятието и разликата между поколенията са част от основните теми в новия филм на Коста Каракашян, който разказва историята на двама мъже, чиито страхове от общественият отзвук възпрепятстват тяхната любов. 

Коста Каракашян е продуцент, режисьор, хореограф, младежки делегат към ООН и защитник на човешките права на ЛГБТ+ общността.

Източник: Коста Каракашян

Къде обаче е връзката между творчеството и защитата на човешките права, разказа Каракашян в предаването "Студио Actualno"

 "Изкуството е най-силно, когато успява да засегне обществено важните теми. Винаги ми е било трудно да създавам нещо, което е просто весело и зареждащо. Най-първия ми филм беше студентски проект, създаден с 0 лв бюджет. В него се разказва за хората от ЛГБТ общността в Чечня, които биват измъчвани, преследвани и убивани и си казах, че това е толкова тежка съдба, за която трябва да има много повече внимание, а не просто да бъде поредната новина, която бързо минава през нас", сподели режисьора. 

Ще бъде ли предизвикателство създаването на такъв филм за българската аудитория и как изкуството крепи обществено значимите теми - вижте в интервюто: 

Александра Йошева
Александра Йошева Отговорен редактор
Новините днес