Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жертви и ранени след пореден руски удар в Харков

30 април 2024, 11:22 часа
Реклама

При руски въздушен удар срещу два квартала на Харков на 30 април са загинали поне двама души, а най-малко шестима са ранени, съобщи кметът Игор Терехов. По-късно той уточни, че всъщност има един загинал и 7 пострадали.

Реклама

Според кмета руските сили са се прицелили в Киевския и Холоднохирския район на втория по големина град в Украйна, като са засегнали жилищни райони. Харков се намира в североизточната част на страната, в непосредствена близост до руската граница, и напоследък е обект на множество нападения, включително по енергийната инфраструктура: Харков умира, ако САЩ не помогнат: Кметът на града моли за ПВО.

Русия е атакувала с авиобомби

Губернаторът Олех Синехубов съобщи, че Русия вероятно е атакувала града, използвайки авиобомби КАБ.

Допълнителни подробности за последиците от нападението са в процес на установяване.

Още: На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Това е вторият пореден ден, в който Русия хвърля бомби КАБ върху Харков. На 29 април Синехубов заяви, че руските сили са бомбардирали Киевския район на града.

Още: Жестоки удари по Харков: Руснаците сринаха телевизионната кула (ВИДЕО)

Руснаците са ползвали севернокорейска ракета при предишен удар по Харков

Междувременно стана ясно, че на 2 януари тази година Русия е използвала севернокорейска балистична ракета Hwasong-11, за да атакува Харков. До това заключение стигнаха експерти на ООН, пише "Ройтерс".

Украинците алармираха за подобен случай и през февруари: Украйна: Русия е изстреляла две севернокорейски ракети по Харков при сутрешната атака (СНИМКИ)

Авторите на доклада от 32 страници отбелязват, че не разполагат с информация от независими източници за това кой и откъде е изстрелял ракетата. Но траекторията на полета показва, че тя е била изстреляна от руска територия. Ако информацията за севернокорейския произход на боеприпасите се потвърди, това ще означава, че КНДР нарушава санкциите, наложени ѝ от Съвета за сигурност на ООН.

САЩ и други западни държави обвиниха Северна Корея, че е предала оръжия на Русия, за да ги използва срещу Украйна. И Москва, и Пхенян отхвърлиха обвиненията, но обещаха да задълбочат военните си отношения през 2023 г.

Още: Руснаците хвърлиха управляема бомба върху учебно заведение в Харковска област: Има загинали

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес