Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жени на мобилизирани руснаци молиха на колене да бъдат върнати мъжете им (СНИМКИ)

03 юни 2024, 17:12 часа
Реклама

Съпруги на мобилизирани руснаци, заедно с децата си, излязоха на протест пред сградата на руското министерство на отбраната. Те коленичиха, настоявайки мъжете им да бъдат върнати от фронта: Роднини на мобилизирани "застреляха" Путин с кървав манифест (ВИДЕО)

На плакатите, които държаха жените, пишеше :"Моля върнете татко у дома", "Време е мобилизираните да се върнат вкъщи", "Определете срок за служба на бойците в специалната военна операция" (името, което в Русия и досега използват за кървавата си война срещу Украйна - бел.ред.). На тениските на някои от децата в акцията, както се вижда от кадрите, пише: "Защо точно моят татко да е ДО КРАЯ?"

Както и в други подобни акции обаче не може да се види нито един лозунг с искане войната да спре, а само едни мобилизирани да бъдат заменени с други.

Малко по-късно жените са настояли за среща с новия военен министър Андрей Белоусов, който бе назначен на мястото на Сергей Шойгу.

Още: Загубите на руската армия в Украйна през месец май биха всички рекорди от началото на войната

Чак един час след началото на акцията представител на руското военно министерство е излязъл от сградата и обещал да пусне жените в министерството при условие обаче, че те махнат плакатите, пише телеграм каналът "Агентство. Новости". Жените са се съгласили. Те са имали разговор с високопоставен военен, по думите на една от участничките. Предполага се, че това е полковник Александър Борисенко, който им казал, че за да се приберат мъжете им, трябва да бъде издаден указ, какъвто сега няма, уточнява руският опозиционен информационен телеграм канал ASTRA. Указите в Русия ги издава издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин: Русия поведе война с жените на мобилизираните (ВИДЕО)

Жените са се оплакали "от отвратителното отношение към войниците от командирите" и безсрочния характер на мобилизацията. Относно последното - пореден сигнал, че веднъж щом си в руската армия, се оказва, че се биеш във войната в Украйна докато не свърши, имаше съвсем наскоро: И жените-затворници в руската армия ги лъжат с парите

Припомняме, че преди няколко дни най-известната руска организация на жени, протестиращи мъжете им да бъдат върнати от фронта и войната в Украйна да се води само от професионални войници, не и наборници или мобилизирани, беше обявена за чуждестранен агент. Става въпрос за "Път към дома": Русия обяви „Път към дома“ и активистката Мария Андреева за „чуждестранни агенти“

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес