Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски за случая в Дагестан: За втори път тази година Русия губи контрол над събитията (ВИДЕО)

31 октомври 2023, 02:09 часа
Реклама

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че антиеврейските размирици в руската република Дагестан показват, че Москва губи контрол над случващото се на нейна територия, предадоха Ройтерс и Укринформ. Това е вторият признак за загубата на контрол след бунта на "Вагнер" през юли, добави той.

Още: "Никой не вярва в победата ни, както аз": Досег до Зеленски и изтощителната му битка

"Трябва трезво да оценим руската система. Те мобилизираха всичките си сили, за да се опитат да не изгубят това, което заграбиха в Украйна, но по този начин заразиха собствената си територия с такова ниво на омраза и деградация, че за втори път тази година Русия губи контрол над събитията. Виждаме, че бунтовниците се насочват към Москва и никой не ги спира. Виждаме, че вертикалата на властта в Дагестан се изпарява, което води до истински сътресения. Всичко това са сигнали, че засега Русия може да поддържа военни операции и да увеличава натиска на фронтовата линия на някои места, но не е в състояние да устои на тази стратегическа конфронтация", каза Зеленски, цитиран от БТА.

Руски журналист към дагестанците: Искате да убивате евреи? Мога да ви дам адреса на Зеленски

Държавният глава отбеляза, че от стратегическа гледна точка всички трябва да бъдат силни и единни и да направят всичко възможно и невъзможно, за да устоят, да си върнат това, което е тяхно, и да докажат, че свободата наистина е по-силна от омразата и агресията. За това е необходимо единството на Украйна, цяла Европа, единството на Америка и единството на целия свободен свят. 

Авиационните власти затвориха за известно време летището в Махачкала, след като тълпи се изсипаха на пистите в търсене на пътници, пристигащи от Израел. Видеозаписи, получени от Ройтерс, показват как бунтовниците развяват палестински знамена, чупят стъклени врати и тичат из летището. Москва обвини за случилото се Украйна и Запада.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес