Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски: Ще представя план за победа пред Байдън, Харис и Тръмп (ВИДЕО)

27 август 2024, 16:07 часа • 2540 прочитания

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ще представи на президента на САЩ Джо Байдън "план за победа" по време на предстоящата им среща през септември. Предложението ще бъде показано още на вицепрезидента Камала Харис и на Доналд Тръмп - двамата кандидати за президентските избори през ноември.

Още: Украйна е тествала успешно първата си балистична ракета, разкри Зеленски (ВИДЕО)

Курск е част от плана

Говорейки на форума „Украйна 2024 - независимост“ в Киев на 27 август, Зеленски заяви, че продължаващата инвазия в Курска област е един от елементите на този план.

Другите точки включват участието на Украйна в глобалната инфраструктура за сигурност, оказване на натиск върху Русия за прекратяване на войната с дипломатически средства и икономически аспект, каза Зеленски, без да разкрива подробности. Той допълни, че се ангажира да възвърне украинските територии без компромиси в преговорите.

Още: Планът за мир на Китай и Бразилия: Битката между Зеленски и Путин е за Глобалния юг

"Червените линии" за далекобойните оръжия

Президентът на Украйна заяви, че продължава да повдига въпроса за "червените линии", които западните съюзници на Киев са наложили за използването на оръжия на руска територия.

„Те не искат да говорят за това, а аз продължавам да го повдигам“, пошегува се Зеленски, цитиран от Kyiv Independent.

Киев отдавна твърди, че ограниченията за използване на оръжия с голям обсег на действие задушават военните му усилия, докато западните партньори смятат, че разрешаването на Украйна да нанася удари дълбоко в руската територия с предоставените от тях оръжия може да бъде причина за ескалация. През май САЩ разрешиха на Украйна да използва ракетни установки за залпов огън HIMARS, ракети GMLRS и артилерия срещу руска територия в близост до украинската граница - до 100 км навътре. Щатите и Великобритания все още забраняват използването на далекобойните ракети ATACMS и Storm Shadow по-дълбоко в Русия.

Украйна отхвърли тези аргументи и засили натиска си за отмяна на забраната през последните седмици - след нахлуването в Курска област на 6 август.

Още: За одобрение за ATACMS: Украйна ще представи списък с руски цели на САЩ

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес