Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски: Путин няма да издържи още 10 г. война срещу Украйна, той ще умре (ВИДЕО)

01 август 2023, 09:38 часа • 10234 прочитания

Украинският президент Володимир Зеленски прогнозира, че издирваният от Международния наказателен съд руски диктатор Владимир Путин няма да оцелее "дори още 10 години".

В интервю за бразилската медия Globo, публикувано в YouTube канала на украинския президент, Зеленски бе попитан дали според него войната в Украйна прилича на тази в Сирия и дали съдбата на Киев може да е същата. В Сирия руснаците водят "прокси война" вече почти три десетилетия.

"Не, това не е възможно, защото Путин няма да живее толкова години. Той не воюваше в Сирия с темпото, с което воюва с нас. Войната в Сирия е различна", каза Зеленски.

Още: Зеленски: Войната се връща на територията на Русия (ВИДЕО)

"Путин няма да издържи"

"Той няма да издържи. Ще си отиде след 30 години, ще умре - това е напълно разбираемо. Но той няма да издържи и 10 години. Той не е същият човек", заяви украинският лидер.

Той каза още, че действията на руските войски на бойното поле "доказват, че днес Русия не е в състояние да окупира напълно Украйна и да ни унищожи". "Желанията им са едни и същи, но всички те вече осъзнават, че не са способни на повече", каза Зеленски относно силите на Москва.

Още: Русия свали и 4 украински космически кораба: Шойгу и Путин си противоречат за украинските загуби (ВИДЕО)

"Украйна ще действа. Вярвам, че поколението на тази война, всички ние, докато сме живи, няма да им позволим да станат толкова силни, колкото бяха в началото", добави той по отношение на Русия.

Целта на Путин със зърното

Според украинския президент излизането на Русия едностранно от зърнената сделка на 17 юли е с една цел – пари. По думите му – така Путин отстранява основната си конкуренция на световния пазар, а именно Украйна, след което може да манипулира страните в Африка, Азия и Америка.

Още: Зеленски: Украйна унищожи гръбнака на руската армия (ВИДЕО)

Той каза, че е доволен как в края на юни в Дания се е състояла среща за формулата за мир, в която са участвали Бразилия, Южна Африка и Индия, като подчерта, че в мирния план на Киев е включена много важна точка – износ на зърно през Черно море.

Путин даде обещания на африканските страни за безплатно зърно след излизането от Черноморската инициатива, но това не бе посрещнато с възторг дори от съюзниците му на континента като Южна Африка.

ОЩЕ: Президентът на Южна Африка призова Путин да се върне в зърнената сделка

Латинска Америка е важна за Украйна

След като миналия месец евролидерите едва успяха да накарат някои държави от Латинска Америка да осъдят агресията на Русия в Украйна по време на срещата на върха в Брюксел, сега Зеленски коментира как Латинска Америка е ключова за Киев.

ОЩЕ: ЕС едва накара Латинска Америка да осъди руската агресия, една страна се въздържа

Той каза, че ще се радва да посрещне бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва в Украйна. "И ако Лула все още ми помага, ако може да събере другите лидери от Латинска Америка, всички можем да се срещнем в Бразилия или където и да било другаде. Това ще помогне много и на целия свят, за да настъпи мир", смята Зеленски.

Още: Хитрият план на Путин: "Вагнер" да отрежат през Полша пътя на западното оръжие за Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес