Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски пристигна във Великобритания и се срещна със Залужни (СНИМКИ)

18 юли 2024, 12:47 часа • 1805 прочитания

Украинският президент Володимир Зеленски кацна във Великобритания на 18 юли, където веднага се срещна с Валерий Залужни - бившият главнокомандващ на Украйна и наскоро назначен за посланик в Обединеното кралство.

Зеленски и Залужни бяха заснети да се ръкуват след кацането на самолета на президента.

Още: Зеленски: Част от Запада беше против поразяването на цели в Русия, но започна да свиква с шока

Защо Зеленски е във Великобритания?

Лидерът на Украйна е в Обединеното кралство, за да участва в срещата на върха на Европейската политическа общност в двореца Бленхайм, близо до Оксфорд.

"За отношенията ни с Обединеното кралство е предвидена отделна програма. Ще се срещна с Негово Величество крал Чарлз III, министър-председателя Киър Стармър, правителствени служители и ръководители на отбранителни компании", заяви Зеленски в профила си в X.

По думите му - Киев и Лондон ще подпишат "междуправителствено споразумение за подкрепа на украинския отбранителен и промишлен комплекс, ще обсъдят бъдещото сътрудничество в областта на отбраната и ще разширят отбранителните способности" на Украйна.

Още: Зеленски: До края на годината ще получим още F-16, но и те няма да са достатъчни (ВИДЕО)

Съдбата на Залужни

Залужни беше заменен от ген. Олександър Сирски като главнокомандващ през февруари. Мотивите на Зеленски бяха, че Украйна не е успяла да постигне успехи "на място" и затова е нужна промяна.

Решението предизвика обществени дебати, тъй като Залужни е доста популярен както сред военните, така и сред населението на Украйна заради ролята му в ръководенето на съпротивата срещу Русия.

В указа от 8 май, с който Залужни официално напусна поста, се посочваше, че той е уволнен "по здравословни причини" и запазва "правото си да носи военна униформа".

На 11 юли Залужни встъпи в длъжност като посланик на Украйна в Обединеното кралство.

Още: Залужни имаше една заповед, заради която всички го обичахме: Защитникът на "Азовстал" с български корени

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес