Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски: Помощта за въоръжаване на Украйна трябва да расте (ВИДЕО)

02 юни 2022, 22:07 часа • 1377 прочитания

Помощта за оръжия за Украйна трябва да бъде увеличена, тъй като настоящата война ще реши самото бъдеще на свободата в Европа. Това заяви президентът на страната Володимир Зеленски.

"Благодарни сме за помощта, която вече получихме, но доставките на оръжия трябва да се увеличат. Защото именно на бойното поле в Украйна се решава дали свободата в Европа ще бъде запазена за всички без изключение", заяви Володимир Зеленски в обръщение към Братиславския форум в словашката столица.

Подчертавайки желанието на Украйна да се присъедини към Европейския съюз, Зеленски заяви, че един от мотивите за "обединението" на украинския народ по време на войната е надеждата за членство в ЕС. "Трябва да укрепим единството на Украйна, като й предоставим статут на кандидат за членство в Европейския съюз, а по-късно и пълноправно членство", каза той, цитиран от БГНЕС.

Следете в реално време ситуацията в Украйна тук.

Членството на Украйна в ЕС няма да бъде решено за един ден или месец, каза той и допълни: "Но сега един от мотивите за обединяване на нашия народ и за спечелване на доверието, че Европа ни разглежда като равноправен партньор, като мощен партньор... статутът на кандидат за членство в ЕС е един от тези мотиви". 

Приветствайки шестия пакет от санкции на ЕС срещу Русия, Зеленски заяви, че той е "удовлетворителен" и трябва да бъде приложен на практика "спешно". Зеленски призова съюза да продължи работата си по седмия пакет.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес