Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски към Стармър: Покажете лидерство, позволете да стреляме с ракети Storm Shadow по Русия (ВИДЕО)

19 юли 2024, 15:27 часа • 1898 прочитания

Украинският президент Володимир Зеленски се обърна към британското правителство на заседанието му на 19 юли и помоли министър-председателя Киър Стармър да „покаже лидерството си“ в подпомагането на Украйна да нанася удари с далечен обсег на територията на Русия.

Зеленски е първият чуждестранен лидер, който се обръща лично към кабинета в Обединеното кралство след американския президент Бил Клинтън през 1997 г. Той е и първият официален посетител, поканен на "Даунинг стрийт", откакто Киър Стармър беше избран за премиер по-рано през юли.

Още: Зеленски: "Горещата фаза" на войната може да приключи тази година (ВИДЕО)

Зеленски иска да падне ограничението за западните оръжия

Киев би могъл да осигури по-добре позициите си на фронтовата линия, „ако ограничението за западните оръжия бъде отменено“, заяви Зеленски.

На 1 юни САЩ дадоха разрешение за използване на американски оръжия, включително HIMARS, за нанасяне на удари по цели в Русия, разположени на не повече от 100 км навътре в страната. На Украйна все още ѝ е забранено да използва ATACMS и други оръжия с далечен обсег на действие, доставяни от САЩ, за нанасяне на удари по-навътре в Русия.

Обединеното кралство е предоставило на Украйна ракети Storm Shadow, които имат обсег до 250 км и за които се съобщава, че са били използвани за поразяване на военни цели в окупирания Крим.

Що се отнася до ракетите с далечен обсег на действие, Зеленски заяви пред Стармър, че „все още ни липсва основният отговор на този въпрос“, предаде The Guardian.

Още: Шолц за призива на Зеленски: И дума не може да става Запада да сваля ракети и дронове над Украйна

Отговорът на британците

По-рано през юли Стармър заяви, че Украйна сама решава как да използва британските ракети, но заяви, че те трябва да се ползват „в съответствие с международното хуманитарно право“ и „за отбранителни цели“.

Министърът на отбраната на Великобритания Джон Хийли повтори това мнение, когато бе запитан от BBC днес, 19 юли. Той каза, че предоставянето на оръжия от Обединеното кралство на Киев „не изключва възможността те да поразяват цели в Русия, но това трябва да бъде направено от украинците и трябва да бъде направено в параметрите и границите на международното хуманитарно право“.

От "Даунинг стрийт" не потвърдиха окончателно дали Storm Shadow могат да бъдат използвани от Украйна за нанасяне на удари по руска територия като част от усилията на страната да се защити, съобщи Independent.

Още: Обрат: Великобритания всъщност не давала на Украйна да стреля със Storm Shadow по Русия

Важен договор между Киев и Лондон

Украйна и Обединеното кралство подписаха споразумение за заем в размер на 2,5 млрд. долара за финансиране на закупуването на оръжия и военно оборудване по стандартите на НАТО.

Срокът на кредита е 15 години. Заемът ще бъде наблюдаван от съвместна комисия.

"Наистина оценявам факта, че нашите министри току-що подписаха договор за подкрепа на отбранителната промишленост. Винаги трябва да имаме предвид, че сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната между Украйна и Обединеното кралство е от значение", обяви Зеленски в своя профил в X и покани Стармър да посети Украйна. Украинският лидер благодари на Лондон за помощта.

Защо Зеленски е в Обединеното кралство?

Зеленски пристигна във Великобритания на 18 юли, за да участва в срещата на върха на Европейската политическа общност в двореца Бленхайм в Оксфордшир.

На срещата на върха той заяви, че решението на Запада да позволи на Украйна да поразява цели на територията на Русия по украинската граница, не е довело до ескалация, а по-скоро е спряло разширяването на войната.

Още: Зеленски: Част от Запада беше против поразяването на цели в Русия, но започна да свиква с шока

Преди това Зеленски каза, че отмяната на ограниченията ще доведе до „незабавен резултат“ и че може да ускори контранастъплението на Украйна в окупираните от Русия територии.

Киър Стармър публикува своя снимка с украинския президент в профила си в X и определи посрещането на Зеленски на "Даунинг стрийт" като „чест“. Британският премиер каза, че страната му планира да удвои помощта си за Украйна.

Още: Зеленски: Всички военни летища в тила на Русия трябва да бъдат унищожени (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес