Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски към Г-7: Санкциите срещу руския енергиен сектор ще ни доближат до мира (ВИДЕО)

11 октомври 2022, 17:44 часа
Реклама

Украинският президент Володимир Зеленски призова Г-7 и целия демократичен свят да отговорят реципрочно на Москва. „Когато Русия атакува енергийния сектор и енергийната стабилност на нашите държави, ние трябва да блокираме енергийния ѝ сектор чрез санкции, да пречупим стабилността на руските приходи от търговия на петрол и газ“, заяви той по време на видеоконферентната среща.

Днес лидерите на Групата на седемте – САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Канада и Япония, проведоха извънреден разговор след мощните ракетни атаки на Русия срещу Украйна на 10 октомври. Те поканиха и Зеленски да се включи, а той разкри какво е казал пред колегите си чрез публикация в „Телеграм“ канала си.

Украинският президент поиска ценови таван на износа на петрол и газ от Русия – „нулеви приходи за терористичната държава“. Г-7 вече обяви съгласие за таван на цените на руския петрол в началото на септември, а ЕС стори същото в осмия пакет от санкции срещу Москва.

Според Зеленски тези стъпки ще ни доближат по-близо до мира, тъй като „ще окуражат терористичната държава да помисли за мир, да осъзнае нерентабилността на войната“.

„Трябва да признаем и очевидния факт - не може да има диалог с този лидер на Русия, който няма бъдеще. Разговорите могат да бъдат или с друг ръководител на Русия - който ще спазва Устава на ООН, основните принципи на хуманността и териториалната цялост на Украйна - или в друга конфигурация, така че ключовият терорист да няма възможност да влияе на ключови решения чрез терор. Сега един човек блокира мира - и този човек е в Москва“, заяви Зеленски, без да споменава Владимир Путин по име. Той настоя за същото и преди няколко седмици – че мирни преговори могат да се водят само с друг руски президент.

Русия обяви преди виртуалната среща на Г-7, че има „ограничени очаквания“ от това, което предстои на нея.  Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред репортери, че "настроението на тази среща на върха вече е очевидно и предвидимо - конфронтацията ще продължи".

Той също така разкритикува обещанията на САЩ да доставят на Украйна модерни системи за противовъздушна отбрана NASAMS, като заяви, че това само ще удължи конфликта и ще причини „повече болка на Украйна“, според „Ройтерс“.

На срещата с Г-7 Зеленски призова за още системи за противовъздушна отбрана за Украйна, защото само така може "да се спре руската заплаха". Той заяви, че Москва трябва да бъде изолирана и наказана за фалшивите референдуми, след които бяха анексирани Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие.

Освен това украинският президент настоя за разполагане на миротворци по границата на страната му с Беларус.

ОЩЕ: Експерт: Украйна е готова за нападение откъм Беларус и е минирала всичко по границата

ОЩЕ: Крах или гражданска война: Сценариите за бъдещето на Руската федерация

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес