Завод за турбини на норвежки кораб-разузнавач може да попадне в руски ръце

2522
Завод за турбини на норвежки кораб-разузнавач може да попадне в руски ръце
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Норвежките политици се развълнували: заводът, който прави турбини за техен шпионски кораб, може да попадне в руски ръце. Това пише в изданието NRK журналистът Шур Микал под заглавие "Обвиняват министъра на отбраната, че твърде леко е поел риска за сигурността на руската придобивка".

На 4 февруари в пощенската кутия на норвежкия премиер Ерна Сулберг пристигнало следното съобщение: „Двигателите на кораба, който Вие кръстихте, е построен и обслужван от завод Bergen Engines… Новите собственици, доколкото мога да преценя, спадат към обкръжението на руския президент. Считам, че трябва да се провери, за да се убедим, че продажбата няма да се отрази на сигурността на кралството". Предупреждение получил и вестник Tidende.

Това се случило същия ден, в който станало известно за продажбата на Bergen Engines на руски инвеститори от компанията TMH International, най-големият руски производител на влакове. Бергенският турбинен завод правел двигатели за главния норвежки шпионски кораб „Марята” (Marjata) и се занимава с неговото техническо обслужване.

Корабът е високо технологичен, принадлежи на националната разузнавателна служба и следи за руската активност в Баренцево море. Перспективата за продажбата на Bergen Engines застави много депутати от парламента да се замислят за сигурността на Норвегия.

Освен турбини за „Марята”, компанията Bergen Engines произвежда и двигатели за много кораби за бреговата охрана и е поела техническото им обслужване.

От Министерството на търговията и промишлеността заявили, че продажбата на завода се разглежда като сделка между търговски партньори.

Секретарят на министерството Ларс Андреас Лунде заявил, че в съдбата на сделката министерството „не трябва и няма да се намесва”.

„Аз не съм уверена, че има точен план за действие. Изявлението на министерството на търговията никак не е обнадеждаващо” – коментира представителката на парламента Джет Кристенсен. Според нея в ситуацията трябва да се включи министерството на отбраната.

„Ние ще извършим необходимата оценка на ситуацията” – обещава министърът на отбраната Франк Баке-Йенсен. Той счита, че нещата трябва да се решат в съответствие със закона за сигурността.

„Трябва да се доберем до същността. Заводът прави и ремонтира двигатели за въоръжените сили. А него го купува най-голямата железопътна компания на Русия” – казва Джет Кристенсен.

Справката показва, че от 1946 г. компанията Bergen Engines е доставила над 7 хиляди турбини по цял свят, от тях около 4 хиляди все още са в експлоатация. Щатът на компанията е 950 служители, от които 670 са в Берген.

Превод: Ганчо КАМЕНАРСКИ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Милано е на път да забрани сладоледа и пицата след полунощ, ето защо

Щом ви е безразлична съдбата на Украйна, няма да получавате услуги: Украинските консулства спират да обслужват мъжете в чужбина

Унгария заплаши да спре нова европейска помощ за Украйна

Швеция: Руски петролни танкери шпионират в Балтийско море

Зеленски награди Ален Делон с най-високото отличие на Украйна

След новите разкрития за болестта му Кадиров пробва да докаже в каква форма е (ВИДЕО)

Молдовската прокуратура видя държавна измяна в новия проруски проект на Илан Шор

Хвърчаха искри навсякъде: Крадец открадна мотопед с помощта на ъглощлайф в Лондон (ВИДЕО)

Чудо: Стотици пеликани се издигнаха в небето след руска атака срещу Одеса (СНИМКА)

Гърция може да прехвърли Patriot на Украйна в замяна на гаранции от САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com