Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Затвор грози родителите в Италия, чиито деца напускат училище

08 септември 2023, 17:45 часа • 1324 прочитания

Затвор грози родителите в Италия, чиито деца напускат училище. Новината предаде Анадолската агенция. Медията съобщава, че новите правила са одобрени от италианското правителство късно в четвъртък. 

Съгласно новия указ родителите на деца, които пропускат уроци, могат да получат присъди до две години затвор.

Мярката беше част от нов пакет срещу престъпленията, извършени от така наречените „бебешки банди“. Пакетът беше одобрен от кабинета на премиера Джорджа Мелони в отговор на нарастващите случаи, включващи тийнейджъри в покрайнините на бедните италиански градове.

На пресконференция след заседанието на кабинета Мелони каза, че в миналото държавата е предпочитала да игнорира проблема, вместо да се намеси. ОЩЕ: Гей двойка осъди партията на Джорджа Мелони

Какво още приеха?

Новият указ позволява арестуването на непълнолетни, които носят оръжие, и дава правомощия на властите да конфискуват мобилни телефони в някои конкретни случаи.

Правителството също така обмисля по-строг родителски контрол върху дигиталните устройства, което би помогнало да се ограничи достъпът на младежите до порнография, считана за отговорна за нарастващото насилие, основано на пола сред тийнейджърите.

Какво провокира новите правила?

Новите правила дойдоха на фона на нарастващата загриженост относно престъпленията на непълнолетни след два случая на групово изнасилване на непълнолетни в покрайнините на Неапол и в сицилианската столица Палермо.

Друг случай, който попадна в заглавията на италианските медии, включваше 24-годишен младеж, който беше убит от 17-годишен в Неапол, очевидно заради сбиване за паркиране. ОЩЕ: Починала ученичка получава оценки, за да взема училище пари - МОН проверява

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес