Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Застреляха бивша депутатка и защитничка на украинския език в Лвов

20 юли 2024, 14:50 часа • 5177 прочитания

Бившата депутатка националистка и ревностна защитничка на използването на украинския език вместо руския в Украйна Ирина Фарион почина в болница от раните си, след като снощи при излизането й от дома й в Лвов неизвестен стреля срещу нея.

Тя бе откарана в критично състояние в местна болница, но въпреки усилията на лекарите не е можело да бъде спасена, тъй като получените травми са били несъвместими с живота, съобщи кметът на Лвов Андрий Садови, наричайки убийството "дръзко и нагло". 

Планирано убийство

Украинският вътрешен министър Игор Клименко заяви на брифинг днес, че убийството е било планирано. "Стрелецът е бил предварително подготвен, това не е спонтанно убийство. Колко дълго се е подготвял – седмица или две – разследването ще покаже", каза Клименко.

Още: Борбата с корупцията в Украйна напомня на тази в България: Скандал с нов закон

Той добави, че извършителят се е спотайвал около дома на Ирина Фарион в продължение на няколко дни. Отбеляза обаче, че засега има проблеми с идентифицирането му, тъй като заради прекъсванията на тока (в Украйна има режим на тока заради руските обстрели) е имало спирания на работата на видеокамерите във входа, където е живеела Фарион.

Стреляно е в главата й от упор

Семейна приятелка на Фарион разказа пред "Украинская правда", че бившата депутатка е планирала да прекара петък вечерта със семейството си и е трябвало да посети дъщеря си и двамата си внуци. Тя е чакала таксито си пред дома си, когато убиецът е стрелял в главата й почти от упор. 

"Буквално преди нападението тя се е обадила на дъщеря си София и й е казала, че е приключила със записите за новото си предаване в YouTube канала си и тръгвала към тях", разказва близката до семейството.

Руска следа?

Украинският президент Володимир Зеленски изказа съболезнования на близките на Фарион и заяви, че "се разглеждат всички версии, включително тази, която води към Русия".

Коя беше Ирина Фарион?

Професор Ирина Фарион бе лингвист и депутат от националистическата партия "Свобода" между 2012 и 2014 г.

Тя бе основател и автор на телевизионния проект "Генът на украинците" (2019-2023 г.) по лвовския телевизионен канал НТА, както и водещ на телевизионния проект "Величие на личността" в продължение на няколко години по държавната телевизия "Рада". Целта му бе да популяризира знанията за емблематични личности от украинската история, култура и политика. 

Още: Ако Русия започне битка за Сувалския коридор, Украйна ще трябва да се намеси

Радикалната ѝ защита на украинския език обаче я превърна в противоречива фигура.

През ноември 2023 г. по време на телевизионно интервю Фарион каза, че не може "да смята за украинци" войниците, които се сражават за бригада "Азов", но продължават да говорят на руски език.

Бъдещето на Украйна е в НАТО, обяви Столтенберг на съвместна пресконференция със Зеленски (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес