Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради взрива на язовир "Каховка" много животни от Червената книга са изчезнали завинаги

14 юни 2023, 10:06 часа • 24215 прочитания

Заради взривяването на Каховската водноелектрическа централа от руските военни, река Днепър напълно ще промени руслото си, което ще видоизмени напълно и средата за живот за животинските видове. 

„По цялото си течение река Днепър е напълно променена от човека. Ако погледнем по дължината й, ще видим, че има шест каскади от язовири - Каховският, Днепърския, този при Каменске, Кременчуг, Канев и Киев. Така че от някогашната територия покрай Днепър бе останала само тази част от Каховската ВЕЦ до устието на Днепър в Черно море - Бугският лиман. Това е област, която формира свой собствен ландшафт със собствена биоценоза", казва Владислав Балински, ръководител на неправителствената организация "Зелен лист" в интервю за "Главред".

На унищожената заради експлозията територия са гнездили птици, включени в Червената книга на Украйна и в Европейския червен списък. Сред тях са голям брой прелетни птици, сред които белоопашатият орел, лопатарката, голямата бяла чапла, сивата чапла, блестящите ибиси, които не просто са спирали там по пътя си, но и са гнездили. 

ОЩЕ: Пустини вместо ниви: Последиците от взривяването на Каховската ВЕЦ за Украйна 

„От бозайниците в Червената книга, на първо място, европейската норка, която на практика е почти изчезващ вид, който навсякъде е заменен от инвазивната американска норка, речната видра, обикновеният язовец, бобърът. Сега реката ще измени напълно руслото си и вече ще има съвсем други условия за живот, поради което тези видове ще трябва да бъдат внесени отвън и повторно заселени“, казва Балински.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес