Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради сепаратистки призиви: Шефът на ЦРУ кацна в Сараево

20 август 2024, 22:48 часа • 1390 прочитания

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс пристигна на кратко посещение в Босна и Херцеговина, съобщават местните медии. Бърнс проведе среща с директора на босненската Агенция за разузнаване и сигурност Алмир Джуво, след което се отправи към колективното президентство, съобщава сараевският "Дневни аваз", цитиран от БНТ.

Там Бърнс проведе кратка среща с тримата членове на председателството на Босна и Херцеговина и с министъра на външните работи Елмедин Конакович.

Още: Заплахите за отцепване, идващи от Република Сръбска, трябва да се възприемат сериозно

Уилям Бърнс познава ситуацията в Босна и Херцеговина. Като заместник-държавен секретар на САЩ през 2012 г. той посети Босна и Херцеговина и разговаря с тогавашните членове на тричленното мултиетническо босненско президентство. Това не е първо посещение на ръководител на ЦРУ в Босна и Херцеговина. През 2016 година бившият директор Джон Бренън последно посети Сараево.

Опасенията на САЩ и международната общност сега са свързани с призивите, които лидерът на босненските сърби Милорад Додик отправя, че местната Република Сръбска може да се отцепи от Босна и Херцеговина.

Още: Путин сее хаос на Балканите: Все повече показва, че иска отцепване на Република Сръбска

Министърът на външните работи на Босна и Херцеговина Елмедин Конакович коментира, че посещението на един от най-ключовите представители на американската администрация показва , че САЩ са ангажирани, както и че за Вашингтон Босна и Херцеговина е високо в приоритетите на външната политика.

"Нa срещата получихме още веднъж потвърждение за териториалната цялост и суверенитет на Босна и Херцеговина и бяха осъдени сепаратистките послания и поведение", каза още министър Конакович.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес