Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради руските удари: В Украйна ще се появят плаващи електроцентрали

20 септември 2024, 10:46 часа • 830 прочитания

Енергийната система на Украйна, която е сериозно разрушена от руските атаки, ще бъде подсилена от плаващи топлоелектрически централи (ТЕЦ).

Правителството на Украйна прие съответното решение на 13 септември, с което се организира монтажът на газобутални и газотурбинни агрегати на кораби на техническия флот, съобщи Liga.net.

Тези електроцентрали ще могат да осигурят светлина за около 1 милион домакинства в Украйна. Те ще могат да доставят електричество, докато се намират в пристанищата на Молдова и Румъния, извън обсега на руските ракети и дронове. Възможно е обаче те да бъдат поставени и в украинските пристанища.

Още: Зеленски обяви мерки за запазване на енергийната система на Украйна (ВИДЕО)

Арендата на станциите ще става тайно, а не с явно наддаване, заради мерките за сигурност, предвид продължаващата руска агресия.

Освен това кабинетът на министрите е разрешил на тези ТЕЦ-ове да не спазват редица бюрократични условия.

Изданиео припомня, че в началото на 2023 г. Украйна подписа меморандум с турската компания Karpowership за използването на плаващи ТЕЦ с мощност 500 MW. 

Главнат ааособеност на тези ТЕЦ е, че са мобилни и могат да бъдат транспортирани до нуждаещи се региони и свързани към електрическите мрежи за кратко време, осигурявайки временно или постоянно захранване. Плаващите топлоелектрически централи могат също да се използват за поддържане на електрическите мрежи по време на пиковите периоди на търсене, намалявайки натоварването на главната електрическа мрежа.Такива станции могат да работят с различни видове гориво, включително дизелово гориво, газ и мазут. Основната характеристика на плаващите топлоелектрически централи е тяхната мобилност. Те 

Още: Кулеба: Руснаците съсипаха 50% от енергийната ни система, всяка друга страна на наше място би се справяла по-зле

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес