Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради подкрепа към Израел: Хизбула заплаши Кипър с война

19 юни 2024, 19:28 часа
Реклама

Ръководителят на ливанската терористична групировка Хизбула Хасан Насрала заплаши Кипър с война.

Реклама

Това съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Още: Израел одобри планове за офанзива в Ливан

"Отварянето на кипърските летища и бази за израелския враг, за да атакува Ливан, би означавало, че кипърското правителство е част от войната и съпротивата ще се справи с него като част от войната", заяви Насрала в телевизионно обръщение.

Заплаха срещу Израел и Средиземно море

Ако Израел започне мащабна офанзива срещу ливанската терористична групировка, той трябва да се подготви за атаки от земята, въздуха и морето и "ситуацията в Средиземноморието ще се промени напълно", заяви Насрала.

"Нито едно място" в Израел няма да бъде пощадено от оръжията на групировката в случай на пълномащабна война, предупреди той, заявявайки, че "Хизбула" ще се бие "без правила" и "без ограничения". "Врагът знае добре, че сме се подготвили за най-лошото и че никое място няма да бъде пощадено от нашите ракети".

Израел "знае, че това, което го очаква и в Средиземно море, е много голямо", добави Насрала, без да уточнява за какво става въпрос. Вероятно той намеква, че групировката може да атакува израелските морски газови платформи, пише The Times of Israel.

Отговорът на кипърските власти

Не е известно Кипър да е предлагал земя или бази на израелските военни, но в миналото е позволявал на Израел да използва въздушното му пространство за провеждане на въздушни учения, макар и никога по време на конфликт.

В Кипър, който до 1960 г. е бил колония, има две британски бази. Те са били използвани за операции в Сирия, а напоследък и в Йемен, като кипърското правителство няма право на глас по въпроса. Според съобщения в ивритските медии - изтребители и самолети на британските кралски военновъздушни сили са излетели от базите в Кипър, за да помогнат за осуетяването на масираната атака с дронове и ракети, предприета от Иран срещу Израел в средата на април.

След речта на Насрала президентът на Кипър Никос Христодулидис заяви, че страната му "по никакъв начин не участва" в каквито и да било военни операции в региона или другаде, като добави, че думите на терористичния лидер "по никакъв начин не отразяват това, което се опитват да представят, а именно, че Кипър участва във военни операции".

Христодулидис заяви, че Кипър е "част от решението, а не от проблема", и е признат в арабския свят и на международно ниво чрез подобни инициативи - например морския коридор Кипър-Газа, по който се доставя хуманитарна помощ с кораби до анклава. Той също така заяви, че съществуват пътища за комуникация с Ливан и Иран "по дипломатически път".

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес