Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради остаряла инфраструктура: Русия е изправена пред недостиг на питейна вода

19 юни 2024, 22:47 часа
Реклама

Повечето пречиствателни съоръжения за вода в Русия са построени през 60-70-те години на миналия век и вече са износени с 80% до 90%. Това пише руското издание Известия в обширен материал.

Ръководителят на направлението „Народен фронт. Аналитика” Олга Позднякова отбелязва, че редовно постъпват жалби от различни региони на страната. Например, в Смоленска област в село Сметанино работата по пречиствателна станция за отпадни води е завършена през 2021 г., но тя все още не е пусната в експлоатация. В резултат на това отпадъчните води се озовават в езерото, до което има водохващане за питейна вода“, казва тя пред „Известия“. „В Карелия, в село Чупа, канализационната система се влива директно в Бяло море, въпреки че през 2021 г. бяха построени нови пречиствателни станции и дори беше получено решение за пускане в експлоатация. В Сочи, близо до общинските плажове, канализацията от река Псахо се влива в морето, а завършването на работата по реконструкцията на пречиствателните станции се забавя от 2021 г“, допълва експертът.

Още: Милиони хора в тази страна пият вода, замърсена с арсен

Сергей Колунов, член на комисията по строителство и жилищно-комунално стопанство на Държавната дума, отбелязва, че повечето руски пречиствателни съоръжения са построени през 60-70-те години на миналия век и са били износени средно с 80%, а в някои региони до 90%. Заместник-председателят на Комитета по екология, природни ресурси и опазване на околната среда на Държавната дума Александър Коган отбелязва, че общо в страната има около 60 хиляди съоръжения за пречистване на вода, 21 хиляди канализационни помпени станции и 12 хиляди съоръжения за пречистване на отпадни води. Други 20% от населението на страната, казва Александър Коган, живеят без централизирани или местни пречиствателни съоръжения.

Депутатът от Държавната дума Иля Волфсон посочва, че само 1-2% от общинската инфраструктура се актуализира годишно, въпреки че годишното износване е 3%. Износването на пречиствателните съоръжения не само влошава състоянието на водите – изхвърлянето на непречистени отпадъчни води насърчава размножаването на цианобактерии, води до смърт на риба и подводна флора, отравяне на хора и др., но и увеличава разходите за пречистване на водата в случаите, когато питейната вода се взема от резервоари, казва Александър Коган.

Още: По повод Световния ден на водата: ООН с тъжна статистика

Олга Позднякова добавя, че остава проблемът с безстопанствените пречиствателни станции в малките населени места - едно време никой не ги е взел предвид. Състоянието на тези структури вече не позволява да бъдат модернизирани. „Често останките от такива пречиствателни станции не са оградени, високите треви и храсти крият дълбоки дупки, а наоколо се носи лоша миризма“, казва експертът. „Но общините отказват да ги управляват поради липса на документация, както и на средства за поддръжката и реконструкцията им, а често дори не ги регистрират в "Росчеестр", тъй като след приемането им възниква отговорност за поддържането и спазването на новите стандарти за пречистване на водата, които са по-високи от тези при изграждането на пречиствателната станция“, отбелязва той.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес