Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради офанзивата в Курск: Путин търси помощ от Лукашенко

13 август 2024, 20:32 часа • 3697 прочитания

Александър Лукашенко е наредил прехвърлянето на част от военната техника на страна в помощ на въоръжените сили на Русия. Това твърди беларуският bel-news, като се позовава на източник в Министерството на отбраната на Беларус. Според източника това се дължи на спешна молба от руска страна във връзка със загуби и недостиг на техника, както в района на Курск, така и в други направления.

Още: Зеленски: Украйна контролира 74 населени места в руската Курска област (ВИДЕО)

Заслужава да се отбележи, че това не е първият път, когато Александър Лукашенко предава техника и боеприпаси на руската страна. През 2022 г., когато руските военни сили се сблъскаха със сериозни проблеми в Украйна, особено по отношение на високите загуби, Русия се обърна към Беларус с молба да използва своите арсенали. Тогава със заповед на Александър Лукашенко на руската армия беше предоставена сериозна помощ, сред която танкове Т-72А; артилерийска техника, боеприпаси и камиони.

Помощта от Беларус не е за пръв път

През 2022 г. Русия беше изправена пред проблема с неподготвеността на военно-промишления комплекс, който по това време не беше в състояние да достави на фронта необходимото им оборудване. В момента Русия не може да се справи дори със занемарения военно-промишлен комплекс, особено когато се откриват нови, напълно неочаквани направления на фронта.

Още: Учете украинския химн: В Курск се случва репетицията на бъдещето

Важно е да се подчертае, че ако през 2022 г. Беларус прехвърли боеприпаси и техника от складове, сега говорим за трансфери на реални бойни части. Това може да означава, че складовете и арсеналите на Беларус са били опразнени през 2022 г. и сега Александър Лукашенко може да отговори на искането на Москва само с оборудване от съществуващи части.

Още: Руското военно министерство призна, че украинците са на 40 км от Курск (КАРТА)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес