Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заплахата F-16 за Русия е главно от Румъния: Трудно ще се оправим, анализира източник, близък до Путин

12 юни 2024, 10:52 часа
Реклама

Предоставени от западни държави F-16 най-вероятно ще извършват бойни мисии с полети в Одеска област от Румъния – от авиобазата при град Фетещ. Това пише в свой анализ популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, лично награждаван от издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Анализът излезе заради информацията, че част от предвидените за Украйна F-16 ще бъдат разположени в натовски бази и ще стоят там, когато не летят и изпълняват бойни операции: Част от F-16 за Украйна ще си останат в бази зад граница, но има важен детайл

Сценарият F-16 за Украйна от руска гледна точка

Освен Румъния, Словакия и Полша също може да приютят украински F-16, но "Рибар" посочва Румъния като основно място, откъдето ще летят F-16 като част от украинската военна машина заради три фактора:

Още: Заплаха за НАТО: F-16 извън Украйна ще са "легитимна цел" за Русия

  1. Изтребители F-16 вече са в базата във Фетещ, казва каналът и добавя, че в Румъния тренират и украински военни пилоти – те се обучават да използват западните изтребители.
  2. Вече имало тестови полети от Румъния към Одеска област с F-16 – през Тулча до Змеин и Вилково, твърди "Рибар". От тези места може да се изстрелват ракети по Крим.
  3. Изтребителите F-16 са в по-голяма безопасност в бази извън Украйна.

Руският отговор

При това положение, какво трябва да направи Руската федерация? Според "Рибар", има два варианта:

  1. Ответни удари по бази на НАТО, където има F-16, използвани за бойни мисии в полза на Украйна. Руският телеграм канал обаче твърди, че това може да доведе до тотална ескалация, а освен това удари по толкова далечни цели едва ли ще са достатъчно ефективни: "Ударите по отдалечени (от фронта) украински летища го показаха, а НАТО има постоянно дежурни самолети AWACS (радарни платформи) и те рано-рано ще откриват изстреляни ракети".
  2. Стрелба директно по F-16, докато са във въздуха или "по други начини" - това обаче щяло да е в изгода на Запада, защото Русия отново няма да изпълни гръмка закана за ответен отговор. С други думи - говорим (перчим се) едно, правим съвсем друго

Още: Белгия ще достави 30 изтребители F-16 на Украйна, първите пристигат още тази година (ВИДЕО)

В заключение "Рибар" посочва, че е възможно F-16 да излитат от едно място, да кацат и да бъдат заредени с ракети на друго и тогава да извършват мисията си. В Полша има инфраструктура, подготвена за това (летищата Луцк и Озерно), което усложнява много противодействието, заключва каналът.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес