Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Западни ракети по Русия в защита на Украйна: Медведев пак заплашва с ядрено оръжие

31 май 2024, 14:47 часа
Реклама

Поредна серия заплахи за ядрена война изсипа зам.-главният секретар на Руската федерация Дмитрий Медведев. Той е бивш президент на Русия - пазеше топло мястото за издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин в периода 7 май 2008 – 7 май 2012. Освен това, Медведев е бивш руски премиер.

Причината за новата порция заплахи от Дмитрий Медведев, доста успешно описван от украинските медии като пропаднал алкохолик, е серията от дадени разрешения от западни държави Украйна да използва доставено от тях западно оръжие за удари по цели на руска територия с цел защита. Откакто на 10 май Русия отвори нов фронт в Харковска област, много от обстрелите се случват от руска територия (Белгородска област) и Украйна не може да противодейства без западно оръжие. Капак на всичко е фактът, че САЩ и Германия също дадоха позволение: САЩ разрешиха да атакуваме Русия с тяхно оръжие, но с условие: Говорител на Зеленски

Заплахите на Медведев

СНИМКА: Getty Images

В публикацията си в Телеграм той първо почва с това как "цялата им военна техника и специалисти, воюващи срещу нас, ще бъдат унищожени както на територията на Украйна, така и на територията на други държави, ако оттам се извършват атаки на руска територия".

Експрезидентът на Русия обяснява, че всички далекобойни оръжия, които Украйна ползва, всъщност се контролирали от НАТО и затова това не било военна помощ, а пряко влизане във войната (която уж беше специална военна операция) и пише: "НАТО ще трябва да реши как да квалифицира последиците от евентуални ответни удари по оборудване/съоръжения/военен персонал на отделни страни от Алианса в контекста на чл. 4 и 5 от Договора за Северноатлантическия алианс".

Според Медведев, разрешенията за ползване на западно оръжия за удари по цели на руска територия са на НАТО, а не на отделни западни държави: "Бивша Украйна и нейните съюзници в НАТО ще получат отговор с такава разрушителна сила, че самият Алианс просто няма да може да устои да бъде въвлечен в конфликта". Той напомня как Путин заплаши по-малките страни-членки на НАТО да внимават "с кого си играят", защото са гъстонаселени: "Използването на тактически ядрени оръжия също може да бъде погрешно изчислено. Въпреки че това би било фатална грешка. В крайна сметка, както правилно отбеляза президентът на Русия, европейските страни имат много висока гъстота на населението. А за онези вражески страни, чиито земи са по-далеч от зоната на покритие на тактическите ядрени оръжия, има и стратегически потенциал като най-крайно действие: Путин: В Украйна ще действаме както намерим за добре, независимо какви войски ще изпрати Европа (ВИДЕА)

"И това, уви, не е сплашване или ядрен блъф. Настоящият военен конфликт със Запада се развива по възможно най-лошия сценарий. Има постоянно увеличение на мощта на прилаганите оръжия на НАТО. Ето защо днес никой не може да изключи преминаването на конфликта към последния му етап", заключва Медведев с поредната си заплаха за Трета световна война.

ОЩЕ: Берлин разреши на Украйна да атакува цели в Русия с германски оръжия

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес