Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Залужни имаше една заповед, заради която всички го обичахме: Защитникът на "Азовстал" с български корени

12 юни 2024, 13:48 часа • 3567 прочитания

"В първите дни, когато Залужни (Валерий Залужни, бившият главнокомандващ украинската армия) току-що бе станал главнокомандващ, една от първите му заповеди беше: "Виждате и стреляте!" И това е, заради което военните много го обичат." Това разказва бранителят на завода "Азовстал" в Мариупол Михаил Дианов, чийто дядо е българин по произход. Припомняме, че Дианов бе освободен от руски плен миналата година и дълго се възстановява след раняване, което се бе влошило след престоя му в плен.

Заради тази му заповед ние го боготворяхме, споделя Дианов за Залужни в интервю за "ГОРДОН". Причината, по думите му, е, че в украинската армия има командири, които не са имали нито ден като редови военни и очакват всичко да се прави според сухия устав.

Още: Става страшно: Украинците са готови с истински авиобомби за тежките си дронове "Баба Яга" (ВИДЕО и СНИМКИ)

За такива командири той казва: "Той е учил в института, във военна катедра, а аз много добре знам каква е военната катедра там - просто е отбил номера и толкова. И той идва в подразделението, където военните са вече с по 5 години боен опит и започва да ги учи как да воюват, въпреки че сам не знае. Това е част от съветската система и до ден днешен има много съветски неща в армията".

Съответно с такива командири се стига до ситуация, разказва Дианов, "при която ти започваш да стреляш след негова обща заповед и той те пита: "Защо стреляш?" Аз му казвам: "Чакайте, така каза главнокомандващият." А той ти отговаря: "Трябва мен да ме питаш."

Време е да си признаем грешките, украински командири крият загубата на позиции: Анализатори

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес