Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Залужни: Злото е близо и е дошло да убива. Запада да се готви за Трета световна война

23 юли 2024, 10:39 часа • 2492 прочитания

Злото е близо и е дошло да носи смърт. Това предупреди бившият главнокомандващ украинската армия Валерий Залужни, който вече като посланик във Великобритания изнесе реч на 21 юли в The Royal United Services Institute (RUSI). 

Залужни припомни думите, приписвани на древноримския историк Корнелий Непот - "Si vis pacem, para bellum" ("Ако искаш мир, се готви за война"), които днес, в XXI век, отново са актуални. 

Мога да го потвърдя като бивш главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна, и от името на целия украински народ, който научи това по много болезнен начин, каза той. 

Още: Зеленски пристигна във Великобритания и се срещна със Залужни (СНИМКИ)

Залужни предупреди западните страни, че трябва да имат готовност за война. И попита: "Готово ли е човечеството спокойно да приеме след като видя последствията от Първата и Втората световни войни следващата по мащабите на страданието война – Третата световна?"

Снимка: Facebook/Валерій Залужний

"Когато се родих, бяха изминали 28 години от края на една от най-жестоките и кръвопролитни войни в човешката история. Когато се родих, бомби вече не падаха над градове и села, танкове не газеха земята и всичко по нея. Резките звуци на сирените за въздушна тревога вече не звучаха, не тракаха автоматните откоси.

Още: Залужни имаше една заповед, заради която всички го обичахме: Защитникът на "Азовстал" с български корени

Но днес вече се моля и ви призовавам и вие да се молите на Бог нашите внуци никога да не видят това, което са видели нашите дядовци, това, което сме видели ние и, за съжаление, нашите деца", заяви Залужни, цитиран от "Украинская правда".

Той добави, че борбата за правото на живот не бива да спира нито за миг, защото злото е близо, дебне и е дошло да убива.

Още: Залужни е официално освободен от военна служба заради здравословното си състояние с указ

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес