Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Захарова: Русия няма да участва нито на втората, нито на никаква среща на върха за мир

21 септември 2024, 21:12 часа • 2706 прочитания

Русия няма да участва във втората среща на върха за мир, която бе предложена от украинския президент Володимир Зеленски. Това заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, а изявлението й е публикувано в официалния й телеграм канал, както и на сайта на МВнР на Руската федерация. 

Захарова заяви това в отговор на въпрос какво смята за изявлението на Зеленски, направено на вчерашната му пресконференция с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, на която той каза, че ще бъде организирана втора среща на върха за мир вероятно още през ноември 2024 г. и на нея ще бъдат поканени руски представители.

Не и не, никакви представители

Руски представители няма да отидат на никаква мирна среща на върха, която да е продължение на срещата за мира през юни в Швейцария, дори и да бъдат поканени там, заяви категорично Захарова.

Още: Украинският Генщаб потвърди: Унищожени са 2000 тона руски боеприпаси (САТЕЛИТНИ СНИМКИ)

"Втората среща на върха преследва същата цел както и първата, а именно - да прокара абсолютно нежизнеспособната формула на Зеленски като безалтернативна основа за разрешаване на конфликта, да получи подкрепа от световното мнозинство и от негово име да постави на Русия ултиматум за капитулация. Ние няма да участваме в такива срещи на върха", заяви руската говорителка.

Още: "Измамен и заблуден": Нож в гърба на Путин от най-близкия му съюзник в Близкия изток

Бандитско нахлуване на ВСУ в Русия и терор над руското население

"В Киев и на Запад не мислят за мир. Те имат нужда от война. Това се потвърждава от бандитското нахлуване на украинските въоръжени сили в района на Курск и измолваното от Зеленски разрешение за удари дълбоко в Русия с далекобойни оръжия на НАТО. Това е продължение на терора над населението на нашата страна", възмути се Захарова.

Още: Зеленски подписа закона за увеличение на военните разходи с рекордните 12 млрд. долара

Още: 80 хиляди убити украински военни?: Зеленски избухна

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес