Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Загиналите и ранените в Славянск се увеличават

05 май 2014, 15:31 часа • 18606 прочитания

Няколко души са загинали в сблъсъците в покрайнините на град Славянск в източната част на Украйна, съобщи украинският вътрешен министър Арсен Аваков.

Според данните досега става въпрос за един загинал цивилен, четирима военни и 30 ранени, но информацията тепърва се изяснява.

"Има смъртни случаи", каза Аваков в контролно-пропускателен пункт под контрола на армията на 6 километра от въоръжените сблъсъци, които продължават почти два часа. Той не съобщи от коя страна са загиналите.

Репортер на АФП е видял линейки да превозват осем ранени войници, предаде БГНЕС. Активисти казаха пред АФП, че има битка на южния вход на града, където армията използва хеликоптери и ракети. Украински военен командир твърди, че в стрелбата се използват автоматични леки и тежки стрелкови оръжия от пленените от активистите миналия месец армейски бронирани превозни средства, както и оръжия с голям калибър и минохвъргачки. Сред въоръжените "има чеченци", добавя командирът. Активистите също потвърдиха, че сред редиците им има бойци от Крим и Чечня.

"Те водят война срещу нас, на тяхната собствена територия. Моята мисия е да елиминирам терористите", заяви Аваков пред журналисти. Той каза, че армията ще затегне периметъра около Славянск, за да се избегне стрелбата по цивилни граждани. "Единствената тактика е да напредваме малко по малко към центъра на Славянск", където активистите са се барикадирали в кметството и сградата на службите за сигурност, допълни Аваков.

"Съсредоточили сме се в центъра" на града, каза командирът на националната гвардия Степан Полторак, като добави, че "нашите противници са добре обучени и добре оборудвани. Те правят всичко възможно, за да ни накарат да прибегнем до тежки оръжия, но ние няма да го направим, за да пощадим цивилното население".

Украинските власти обвиниха Русия в контролиране на бунтовете и предоставяне на бойци от специалните сили и оръжия. Москва отрече, като заяви, че сепаратистките стрелци са независими "бригади за самозащита".

Временният украински премиер Арсений Яценюк и правителството му ще проведат преговори в Брюксел на 13 май с Европейската комисия. "Европейската комисия е решена да помогне на Украйна, да се увери, че Украйна има цялата необходима помощ в краткосрочен и в дългосрочен план", се казва в изявление от Брюксел.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес