Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Задържаха сенатор от партията на Путин, обвинен е в организиране на убийство (ВИДЕО)

02 август 2024, 17:15 часа • 1174 прочитания

Руският сенатор Дмитрий Савелиев, който е член на партията на диктатора Владимир Путин "Единна Русия", беше задържан по време на заседание на Съвета на федерацията и обвинен в организиране на убийство.

Бившият депутат от Държавната дума беше арестуван от силите за сигурност на 2 август.

Още: Еван Гершкович със смело предложение към Путин минути преди да бъде освободен (ВИДЕО)

Поръчково убийство

56-годишният Савелиев е заподозрян в организиране на поръчково убийство, съобщи за контролираната от Кремъл агенция ТАСС източник от правоохранителните органи.

Главният прокурор на Русия Игор Краснов поиска от Съвета на федерацията да лиши Савелиев от имунитет. Молбата беше разгледана в закритата част на заседанието и беше решено да бъде удовлетворена, заяви Вячеслав Тимченко, който е ръководител на комисията по правилника на камарата.

Сенаторът е бил помолен да напусне залата и е бил задържан веднага при излизането си, съобщава държавната информационна агенция "РИА Новости".

Самият Савелиев нарече обвинението си неоснователно, а фактите срещу него - "изфабрикувани", каза Тимченко пред РБК.

Още: Убиецът Вадим Красиков е на свобода: Путин бил готов на всичко, за да си го върне? (ВИДЕО)

По-конкретно, Савелиев е заподозрян в подготовка на убийството на бизнес партньор на име Йонов, с когото е управлявал заедно организация. Сенаторът смятал, че партньорът му е присвоил парите на компанията. За да извърши убийството, той намерил бивш служител на Федералната служба за изпълнение на наказанията, като му предложил 100 000 долара. Убиецът обаче размислил и отишъл във ФСБ с тази информация, твърди Telegram каналът "112", цитиран от The Moscow Times.

Дмитрий Савелиев е член на Съвета на федерацията от "Единна Русия" от 2016 г., където представлява Тулска област. Преди това е бил депутат в Държавната дума. Включен е в санкционните списъци на ЕС и САЩ.

Още: Чистка на екипа на Шойгу и мистериозна смърт: Разчистват ли се свидетели? (СНИМКИ)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес