Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Забраната отпада: Парижани отново ще могат да се къпят в Сена

26 юли 2023, 14:41 часа • 1627 прочитания

На олимпийските игри в Париж през 2024 г. спортистите ще могат да плуват не къде да е, а в Сена. А след приключването на състезанията, градските власти отново ще разрешат плуването и за обикновените граждани след близо 100-годишна забрана.

Дотогава се очаква да завършат всички дейности, предприети за почистване и дезинфекция на речните води. Два пункта на пречиствателните станции за отпадъчни води на SIAAP (обществената санитарна служба на Париж), на които се разчита до голяма част да подобрят качеството на водата, ще заработят още това лято, съобщава Paris.fr.

За почистване на течението на реката се изграждат няколко съоръжения като например, басейнът за съхранение на дъждовна вода Аустерлиц с капацитет около 50 000 м3, който трябва да бъде пуснат в експлоатация през 2024 г. Изданието отбелязва, че още в началото на юни 2023 г. анализите на водата на Сена, извършени въз основа на действащите европейски разпоредби, са дали "отлични резултати". 

Още: Белугата от река Сена почина

Така след забраната, наложена през 1923 г. за къпане в реката, парижани и гостите на града ще могат отново да плуват в три открити плувни зони от следващата година.

Р. Сена наводни насипите край Лувъра и музея "Орсей"

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес