Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Забрана на пари от Instagram в Русия: Жената на автора на законопроекта печели от реклама там

26 юли 2024, 14:29 часа • 801 прочитания

Забрана за реклама на платформи, които са обявени за "нежелани" в Руската федерация – такъв законопроект мина на първо четене в руския парламент (Думата, долната камара). Негов автор е руският депутат Александър Хинщейн.

Неудобната подробност

Интересният факт в цялата история обаче е, че съпругата на Хинщейн – Олга Полякова (Поли), има 200 000 абоната в Instagram. Мрежата е "нежелана" в Русия – дори говорителят на Кремъл Дмитрий Песков преди няколко дни заговори по темата с Instagram и че ще е хубаво мрежата да се върне в Русия, ако отразява руската позиция и мироглед достоверно. Полякова има имейл адрес в профила си в Instagram, където можете да се свържете с нея, за да си купите реклама, сочи руският опозиционен информационен телеграм канал ASTRA.

Още: ЕС разследва Фейсбук и Инстаграм за предизборна дезинформация

"Позволете ми да ви напомня, че през пролетта на 2022 година държавата беше принудена да отговори на русофобската истерия на компанията Meta, която всъщност позволи публикуването на призиви за насилие срещу руснаци във Facebook и Instagram. След блокирането, тяхната аудитория остана доста голяма - и екстремистките платформи продължават да правят пари на руския рекламен пазар. И ще отговоря на онези, които вярват, че след приемането на законопроекта ще могат да продължат да купуват/продават реклама в Instagram – рекламодателят и разпространителят на реклама ще бъдат държани отговорни за нарушаване на забраната", заяви Хинщейн след първото четене на законопроекта му.

След излизането на материала в ASTRA, Полякова изтри имейла за контакт за реклама в профила си, а Хинщейн обясни как тя само ползвала Instagram, не печелела пари и макар на него да му било неприятно, че има профил там, това не било укоримо законно.

Още: Ердоган забрани рекламите в социалните мрежи

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес