Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За първи път: Жена избра смъртта в капсула за самоубийство (ВИДЕО И СНИМКИ)

26 септември 2024, 11:30 часа • 2513 прочитания

В Швейцария за първи път бе използвана капсула за самоубийство Sarco. В нея с живота си се е разделила 64-годишна американка.

Разследване

Полицията в кантона Шафхаузен в Швейцария съобщи, че на 24 септември е задържала няколко души след като жена е починала, използвайки капсула за самоубийство Sarco. Прокуратурата е започнала разследване по дело за склоняване и съпричастност към самоубийство.

Още: Първата британска двойка, която ще се самоубие в специална капсула, ще бъде заснета на видео

Самоубийството

От полицията съобщиха, че в 16,20 часа на 23 септември прокуратурата е получила съобщение от юридическа фирма за това, че във втората половина на деня на 23 септември в гората в кантон Шафхаузен, недалеч от границата с Германия се е случило асистирано самоубийство с използването на капсулата Sarco. На мястото са пристигнали полиция, съдебно-медицински експерти и представители на прокуратурата. Капсулата е иззета, а тялото на жената е доставено в Института по съдебна медицина в Цюрих, за да бъде направена аутопсия. Прокуратурата проверява дали са извършени други наказателни престъпления.

Капсулата

Капсулата Sarco е разработена от физика Филип Ничке, който се застъпва за легализирането на асистираното самоубийство.  Самият той е тествал устройството, като е използвал кислородна маска.

Още: 47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Как настъпва смъртта

Sarco е херметическа капсула с футуристичен вид, чиито размери са съпоставими с ковчег. Смъртта в капсулата настъпва, следа като намиращият се вътре човек натисне бутон, активиращ изпускането на азот. По този начин в продължение на една минута се понижава нивото на кислорода до смъртоносно. 

Филип Ничке

Капсулата е разработена от 77-годишния физик Филип Ничке, който през последните 10 години живее в Нидерландия. Той е основател на организацията Exit International, която се застъпва за асистираното самоубийство и легализирането на евтаназията

Още: Еманюел Макрон заговори за законопроект, позволяващ асистирано самоубийство

Бързо, спокойно и надеждно

По думите на създателя на капсулата Sarco осигурява "бърза, надеждна и спокойна смърт" без помощта на лекари или лекарства

Самоубилата се

В капсулата е починала 64-годишна американка. Преди смъртта си тя заявила, че иска да се самоубие заради болест, а синовете й били "напълно съгласни" с решението й.

Още: Бивш холандски премиер и съпругата му починаха евтаназирани и хванати за ръце

Според Ничке жената натиснала бутона почти веднага щом легнала в капсулата. По думите му жената е загубила съзнание за около две минути и е починала след пет: "Всичко изглеждаше така, както и очаквахме".

Самоубийство в капсула - в Швейцария вече е възможно

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес