Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За пръв път бе показан проектодоговорът за мир, обсъждан между Москва и Киев през 2022 г.

15 юни 2024, 18:31 часа
Реклама

За първи път проектът за мирен договор, който бе обсъждан в Истанбул през 2022 г. между Украйна и Русия, бе публикуван изцяло от New York Times. Според публикацията основните моменти от документа са били следните:

Кремъл е изисквал:

  • Украйна да признае Крим за част от Руската федерация; 
  • Украйна да не се присъединява към военни съюзи и да не разполага чужди контингенти или военни бази на територията си; 
  • Руският език да стане официален в Украйна до 30 дни след подписването на споразумението. Исканията на Русия са включвали и забрана за кръщаване на улици на борците за независимост на Украйна; 
  • Всички санкции, наложени срещу Русия още от 2014 г., да бъдат премахнати;
  • Числеността на украинската армия и военна техника да бъде намалена значително. Украинците като цяло са били готови да приемат ограничения, но не в такива мащаби. Те са искали армията им да наброява до 100 000 души и да разполагат с 147 минохвъргачки и 10 щурмови хеликоптера. Руснаците са настоявали обхватът на украинските ракети да бъде ограничен само до 40 километра.

Още: Проваленият договор за мир в Украйна: Документираната наглост на Путин

Украйна е настоявала:

Киев е държал неговите съюзници да бъдат обвързани с договор за намеса, ако Украйна бъде нападната отново - например със затваряне на въздушното пространство и осигуряване на необходимите оръжия. Русия от своя страна е искала да наложи вето на гаранциите за сигурност, подписани между Украйна и нейните съюзници, като бъде включена клауза, изискваща консенсус на всички държави гаранти. На практика това е щяло да даде възможност на Москва отново да може да нахлуе в Украйна.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес