Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За одобрение за ATACMS: Украйна ще представи списък с руски цели на САЩ

27 август 2024, 11:11 часа • 1699 прочитания

Украйна се готви да представи на САЩ списък с цели на руска територия, които могат да бъдат поразени от американските ракети ATACMS. Идеята е така Киев да убеди Вашингтон да даде разрешение за използване на ракетите.

Според Politico, до края на седмицата на посещение в САЩ ще отидат украинският министър на отбраната Рустем Умеров и началникът на президентската администрация Андрий Ермак. Точно те щели да представят списъка, който се предполага, че е по-специализиран: Част на ракетите ATACMS се оказа твърде сложна за руската инженерна мисъл (ВИДЕО)

Американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) посочва в обзора си за войната в Украйна за 26 август, че е идентифицирал 250 военни и паравоенни цели на руска територия, които са в обсега на ATACMS (КАРТА). Но администрацията на американския президент Джо Байдън вдигането на забраната за ATACMS нямало да донесе стратегическо предимство на украинците, защото руснаците вече изтеглили по-назад „съдържанието“ на базите си, които са в обхват. Отделно, американската администрация се опасява, че разрешение за ATACMS ще провокира Русия към по-екстремни отговори.

Дали след посещението на Ермак и Умеров ще има нещо различно – предстои да видим.

Още: САЩ не дават на Украйна да стреля с ATACMS в Курска област: CNN разкри защо

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес