Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За корупция: Европейската прокуратура разследва бившия шеф на ЕИБ Вернер Хойер

24 юни 2024, 18:23 часа

Европейската прокуратура разследва бившия президент на Европейската инвестиционна банка, съобщи "Политико", цитирано от БГНЕС.

Реклама

Разследването включва "две лица, заподозрени в корупция и злоупотреба с влияние, както и в незаконно присвояване на средства на ЕС".

Вернер Хойер, който се оттегли от поста си на президент на ЕИБ в края на миналата година, е изправен пред дело за корупция, потвърди адвокатът му.

Още: Европейската прокуратура претърсва 6 компании и частни домове заради тунел "Железница"

През последните месеци полицейски служители от Германия и Люксембург са иззели материали, свързани с разследването. Служителите са претърсили и дома на Хойер.

Той отрича да е извършил каквото и да е нарушение чрез адвоката си, който заяви, че разследването на прокуратурата се фокусира върху напускането на служител на ЕИБ и изплатеното му в тази връзка обезщетение. Хойер е подписал пакета за напускане в съответствие с правилата на ЕИБ, което го прави обект на проверката, въпреки че не е участвал в преговорите, твърди юридическият екип на германеца.

Разследването започва, след като агенцията на ЕС за борба с измамите ОЛАФ сигнализира за случая Европейската прокуратура, която има разследващи правомощия да проучва трансгранични случаи, да изправя потенциалните виновници пред съда и да изисква обезщетение за интересите на ЕС.

Още: Кьовеши разкри как МВР е саботирало голямо разследване на Европрокуратурата

Говорител на Европейската прокуратура заяви, че тя няма да коментира текущо разследване.

Базираната в Люксембург ЕИБ функционира като кредитно звено на ЕС и играе важна роля в стимулирането на развитието и интеграцията в целия блок, като предлага заеми, гаранции и инвестиции в публичния и частния сектор.

Създадената през 1958 г. ЕИБ изигра важна роля в подпомагането на европейската икономика след пандемията от Ковид-19 и подкрепя политиките на ЕС в над 160 държави.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес