Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За четири години Германия е изнесла оръжие за 22,5 млрд. евро

29 август 2021, 19:40 часа
Реклама

За последните четири години на управление в Германия, "голямата коалиция" ХДС/ХСС-СДП в берлинското правителство е разрешила износа на оръжие на стойност 22,5 милиарда евро. Тези данни произтичат от отговора на Министерството на икономиката на искането на Лявата партия, за което съобщи агенция DPA.

Основните вносители на германски отбранителни продукти през този период са били две държави от НАТО - Унгария, закупила оръжие, произведено в Германия, за 2,66 милиарда евро, и САЩ (2,36 милиарда евро). Топ 10 на клиентите също включват няколко държави извън НАТО и ЕС, като Алжир (2,0 млрд. евро), Египет (1,88 млрд. евро) и Катар (0,72 млрд. евро).

Износът на оръжие за Египет се счита за особено проблемен, тъй като властите на тази страна са обвинени в нарушения на правата на човека и са замесени в конфликти в Йемен и Либия.

Данните за износа на оръжие се отнасят за периода от 24 октомври 2017 г. - деня на учредителното събрание на 19-ия Бундестаг - до 8 август 2021 г. Нещо повече, 2019 г. е била рекордна, когато правителството на "голямата коалиция" е разрешило износа на оръжие в размер на 8,02 милиарда евро.

През всичките години на канцлера на Германия Ангела Меркел от края на 2005 г. общият износ на германски оръжия е надхвърлил 85 млрд. евро, което следва от годишните правителствени доклади, предава БГНЕС.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес