Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

WSJ: Русия постоянно се адаптира и прави безполезни прецизните западни оръжия

10 юли 2024, 15:45 часа • 6028 прочитания

Успехът на Русия в противодействието на западните оръжия чрез средствата на електронната война представлява стратегическо предизвикателство за САЩ и техните съюзници. Оценката е на американското издание The Wall Street Journal, което отбелязва, че армията на диктатора Владимир Путин постоянно се адаптира.

Дали това е така, преценете сами: Първобитна технологично Русия: Путин иска да се взема чуждо ноу-хау за руско оръжие.

Примери

Един от посочените примери е с американските артилерийски снаряди M982 Excalibur (155 мм). Когато за първи път са доставени на фронта през лятото на 2022 г., започват да правят чудеса. Управляваните с GPS боеприпаси поразяват руските танкове и артилерия с хирургическа точност, но това не продължава дълго. Според украински командири - към средата на 2023 г. "Екскалибур" са станали практически безполезни и вече не се използват.

Още: Германия остана само с 200 хиляди евро за оръжия за Украйна през 2024 г.

През май стана известно, че САЩ са спрели доставките на управляемите артилерийски снаряди за Украйна, след като Киев съобщи за ниската им ефективност.

Няколко други оръжия също демонстрираха технологичното превъзходство на Запада в началото, но после ефикасността им намаля. Артилерийските снаряди с прецизно насочване Bonus, произведени във Франция и Швеция, също станаха по-малко ефективни заради работата на руснаците, твърдят от WSJ.

Още: Глас от НАТО: Русия няма хора и боеприпаси за нова мащабна офанзива в Украйна

Снимка: HIMARS, Getty Images

Твърди се, че руските контрамерки в сферата на електронната война са намалили значително точността на боеприпасите GMLRS за системите HIMARS - оръжието, което според украински военни представители е обърнало хода на войната в полза на Киев през лятото на 2022 г.

Отклонението тук варира в зависимост от разстоянието. Това е голям проблем за ракетата М31 GMLRS с единична бойна глава, която беше използвана с голям успех през 2022 г. за поразяване на руски бункери, командни центрове, понтони, оръжейни складове и оборудване, пише изданието.

Още: Огромен проблем за Русия заради новия военен съюз на Украйна и Полша

Има и успешни оръжия

Отбелязва се обаче, че някои други западни прецизни оръжия, предоставени съвсем наскоро, продължават да поразяват важни руски цели. Това са балистичните ракети АТАСМS американско производство, както и крилатите ракети Storm Shadow, предоставяни на Киев от Великобритания. Но според украински военни и западни експерти по отбрана пак е въпрос на време Русия да се научи да намалява ефективността им и да повишава нивото на прехващане на тези ракети.

Още: САЩ: Украйна да очаква добри новини за ПВО системите Patriot

"Трябва да приемем, че адаптацията винаги ще се случва, а руснаците са се адаптирали към много неща", казва Роб Лий - старши сътрудник в Института за изследване на външната политика.

Служител на отбраната на САЩ заявява, че Пентагонът е "много наясно" с развиващата се заплаха в електронната война от страна на Русия. Той добавя, че Щатите работят в тясно сътрудничество с Украйна и партньорите от отбранителната индустрия, за да реагират бързо на заплахата и да гарантират, че американските прецизни оръжия ще останат ефективни.

Още: "Дори 50 самолета са нищо": Зеленски посочи от колко F-16 се нуждае Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес