Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Взривен язовир, разбити бронирани машини: Ситуацията в Харковска област (ВИДЕО)

11 май 2024, 16:33 часа • 15760 прочитания

Новият фронт във войната в Украйна – този в Харковска област, който Русия откри на 10 май, остава доста горещ.

Актуалната ситуация

Според сводката на руското военно министерство, руската армия е разширила зоната си на контрол с още 3 села – Борисовка, Огурцово и Плетеновка: Руският пробив в Харковска област: Актуални новини и оценки за руските цели (ВИДЕА)

"Има решение на командването за усилване на нашите подразделения и то вече се изпълнява. Противникът е локализиран в сивата зона и не разширява зоната си на контрол. Трябва обаче руските части да бъдат унищожени или заловени на позициите им в няколко горски пояса, където могат да се скрият", каза лейтенант Назар Волошин, говорител на украинското командване "Хортиця". По думите му в този участък на фронта (Борисовка – Пилно – Красно – Стрилеча: КАРТА) украинската армия се защитава, а в района на Липци и Вовчанск (Волчанск) Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) контраатакуват:

Вече има видеокадри, показващи, че руснаците са ударили стената на язовира при Стари Салтив, по река Северски Донец (КАРТА). Волчанск се намира точно при тази река и е считан за най-крайната точка на украинската логистика надолу по реката, която стига чак до Часов Яр. Идеята на руския удар е да се създадат допълнителни логистични затруднения на украинците:

Руснаците опитват да пробият и през зоната на Огурцово – Хатишче – Плетеновка. Точно там руската армия опитва да подкрепи пехотата си с бронирана техника, но ВСУ взема мерки и жестоко обстрелва с дронове – както камикадзе, така и носещи бомби:

Загуби и от двете страни

Русия губи бронирана техника – това е кристално ясно. Има видеокадри, показващи повторен удар по вече повредени руски бронирани превозни средства и то точно като пехотна група се опитва да ги използва:

Руснаците явно са използвали и поне един от познатите вече "танкове-костенурки" (блядмобили) в Харковска област. Съдбата на този е печална – спрян е от минно поле и довършен с дрон: Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

И украинската армия обаче търпи загуби – руски дронове са взривили украинска самоходна гаубица "Богдана": Зеленски: За пръв път Украйна успя да пусне 10 гаубици "Богдана" за месец

Междувременно, украинците опитват да евакуират колкото може повече хора от опасните зони. Видеокадри от украинската полиция показват колко опасна работа е това - защото евакуираните сега обикновено са стари, трудноподвижни хора, които до последно не искат да напуснат домовете си, а руснаците обстрелват постоянно:

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес