Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въпреки Brexit подкрепата за ЕС в Европа се увеличава

15 юли 2016, 20:40 часа • 1399 прочитания

След изненадващия вот на Великобритания за излизане от организацията нараства подкрепата за Европейския съюз в Европа, показва френско социологическо проучване на агенция IFOP.

В сравнение с преди две години, все повече хора са посочили, че според тях е по-добре държавите им да останат в съюза, сочат данните. 

„Гражданите реагират както на възприетия ефект от „Брекзит“ върху европейския проект и върху икономиката на собствените им държави, така и в рамките на тяхната собствена връзка с ЕС“, се посочва в заключенията на агенцията.

Допитването е извършено в шест държави членки на ЕС. В него участват общо 6000 души, по 1000 души във всяка държава.

Във Франция 67% от хората са съгласни, че оставането в ЕС е по-добрият вариант, което е увеличение с 19% от 2014 г. В Германия така смятат 81%, което е покачване с 18%. В Италия за оставането в ЕС са 59% от избирателите, или с 4% повече, в Испания – 81% или с 9% повече, а в Белгия – 75%, което е увеличение с 10%. В Полша 89% посочват, че оставането в ЕС е по-добре за тях, но там няма предишни данни за сравнение, предаде АФП.

Всички шест държави посочват, че биха гласували за оставането в ЕС, ако се проведе референдум. Така смятат 53% от французите, 65% от германците, 52% от италианците, 67% от испанците, 61% от белгийците и 84% от поляците.

Стефани Вакарелийска
Стефани Вакарелийска Отговорен редактор
Новините днес