Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вучевич: В Сърбия няма да има никакви цветни революции

14 август 2024, 10:32 часа • 738 прочитания

В Сърбия няма да има никакви "Цветни революции" и сваляне на властта. Това каза сръбският премиер Милош Вучевич, предаде БГНЕС от Белград.

Според него "решението за изграждането на завод за литий в Ядран няма да бъде взето за една нощ". Коментарът на Вучевич бе по повод масовите протести в страната през изминалите дни срещу производството на литий.

Той обаче призна, че "в правителството има разногласия по този въпрос и се чуват различни мнения за проекта Ядран".

Още: Вучич: Русия ми каза, че ще ме свалят с преврат

"В Сърбия няма да се повтори в политически смисъл 5-ти октомври. Няма да има и цветни революции", каза още сръбският министър-председател, визирайки свалянето от власт на диктатора Слободан Милошевич на 5 октомври 2000г.

Припомнме, че на 10 август над 40 хиляди души протестираха в Белград срещу откриването на литиева мина в долината Ядар от минната компания "Рио Тинто". На следващия ден президентът Александър Вучич организира кризисна среща заради протестите. А на брифинг по-късно каза, че протестите са "част от хибриден процес за извършване на различни цветни революции".

"Мислите, че сте изненадали някого с това, което сте направили? Ние осигурихме ред без никакво насилие“, обърна се Вучич към опозицията.

„Превземането на международната железопътна линия и блокирането на магистралата не беше принос към демокрацията, а подигравка с нея и насилие на малцинството срещу мнозинството“, каза той в реч от Двореца на Сърбия. 

Още: Александър Вучич: Сърбия ще построи музей на Новак Джокович

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес