Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВСУ: На борда на "Цезар Куников" може да е имало до 90 моряци

14 февруари 2024, 13:05 часа • 27251 прочитания

На борда на големия руски десантен кораб "Цезар Куников", който беше унищожен в нощта срещу 14 февруари, може да е имало до 90 моряци. Все още обаче не е известен точният брой на загубите, съобщи говорителят на Военноморските сили на Украйна Дмитрий Плетенчук. В момента на удара корабът се е намирал в териториалните води на Украйна недалеч от град Алупка в Крим.

Екипажът е бил на борда

Въпреки че за момента няма данни за загиналите, тъй като корабът е бил в открито море, а не в пристанище по време на удара, това означава, че екипажът е бил на борда, обясни Плетенчук пред LIGA.net.

Щатният състав на кораба е наброявал почти 90 моряци. "Следователно загубите сред личния състав трябва да са значителни, но все още не сме готови да потвърдим броя им", заяви той. Имаме информация, че издирвателната операция на руските сили не е била успешна, добави той.

ОЩЕ: "Отстрелват ни като яребици": Руски плач след потапянето на "Цезар Куников" 

Според информация на Главно управление на разузнаването на Украйна (ГУР) операцията по унищожаването на кораба е извършена от специалния разузнавателен отряд "Група 13" на Министерството на отбраната.

Изданието припомня, че "Цезар Куников" е участвал в агресията на Русия срещу Грузия през август 2008 г. Както и че Русия транспортираше с него военни товари до Сирия. 

Символична дата

От ГУР пък добавиха още една интересна подробност - корабът, който носи името на съветския офицер Цезар Куников, бе потопен именно на 14 февруари 2024 г. - в същия ден, в който умира и самият офицер (14 февруари 1943 г.)

ОЩЕ: Не може да плава безнаказано в украински води: ВСУ за потопения кораб "Цезар Куников"

Кремъл мълчи

Към момента на публикуване на този материал руското военно министерство все още не е коментирало поредната загуба на свой кораб от Черноморския флот, нито вероятните загуби сред екипажа.

От своя страна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков както обикновено в подобни случаи препрати въпроса към военното ведомство: "Това е пряко свързано с развитието на специалната военна операция. Съответно е изключителен прерогатив на Министерството на отбраната. Предлагам ви да се ориентирате по изявленията на нашите военни колеги. Аз не мога да ви кажа нищо по този въпрос."

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес