Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Все по-близка до Путин: Грузия издирва 300 доброволци от Грузинския легион в Украйна

23 юли 2024, 09:36 часа • 1733 прочитания

Грузинските власти обявиха за издирване около 300 граждани на страната, които са служили като доброволци в Грузинския легион заедно с украинските сили във войната, подпалена от диктатора Владимир Путин.

На 21 юли командирът на Грузинския легион Мамука Мамулашвили заяви пред рускоезичната разследваща медия Insider.ru, че властите в Тбилиси от проруската партия "Грузинска мечта" са включили в "черния списък" стотици доброволци, свързани с легиона, повечето от които в момента се намират в Украйна. Мамулашвили не посочи в какви престъпления грузинското правителство обвинява гражданите си. Той отбеляза, че не познава двамата грузински доброволци, за които Службата за държавна сигурност съобщи, че наскоро е призовала на разпит по обвинения в „заговор за сваляне на правителството“ и „тероризъм“.

Още: Командирът на "Грузинския легион", защитаващ Украйна, е бил отровен (СНИМКА)

През юли 2023 г. руското Министерство на вътрешните работи (МВР) обвинява задочно над 70 доброволци в Грузинския легион, включително Мамулашвили, във „вербуване и участие във военни операции на наемници на страната на украинските сили“.

Мамулашвили твърди, че руското правителство е включило доброволци от Грузинския легион в списъка на издирваните лица, за да има основание да ги арестува. Той съобщи, че грузинските специални служби са посъветвали много хора от легиона, които се връщат в Грузия от Украйна, да не остават в страната.

Още: Грузинците масово сочат Русия за враг номер едно на страната си

Обвинени в насилствен преврат

Грузинските служби обвиняват доброволците, служещи заедно с украинските сили, а също и други опозиционери, в заговор за насилствен преврат през октомври 2023 г. и в подстрекаване на протести срещу грузинския закон за „чуждестранните агенти“. Той копира изцяло методите на режима на издирвания от съда в Хага Владимир Путин за тотална разправа с всякаква опозиция и предизвика масови протести в Тбилиси, белязани от полицейско насилие и пребити опозиционери.

Снимка: Getty Images

Още: Противоречи на конституцията: Президентът на Грузия подаде иск срещу закона за чуждестранните агенти

Кремъл редовно използва наратива за „насилствен преврат“ в Украйна, за да изопачи украинската Революция на достойнството от 2014 г. и протестите за интеграция на Украйна в Европейския съюз, и обвинява външни участници за вътрешните протести. А изявленията на грузинските служби все повече отразяват реториката на Кремъл, анализира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Още: "Грузинска мечта" опитваше да балансира между Европа и Русия - това се промени: Оценка

Все по-откритите усилия за цензуриране на прозападните и проукраинските гласове в Грузия подсказват, че управляващата партия „Грузинска мечта“ възнамерява целенасочено да провали дългосрочните усилия на Тбилиси за евроатлантическа интеграция, което играе роля в продължаващите руски хибридни операции за разделяне, дестабилизиране и отслабване на Грузия, гласи още анализът.

По-рано този месец ЕС спря процеса по евроинтеграция на страната заради приетите спорни закони, включително срещу ЛГБТ обществото.

Още: Нов скандал в Грузия: Приеха 19 закона срещу ЛГБТ обществото

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес