Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Време е да си признаем грешките, украински командири крият загубата на позиции: Анализатори

10 юни 2024, 10:23 часа

Слаби командири начело на силни бригади и криене на загубата на позиции до последно - за тези проблеми и нередности съобщава украинският военен журналист и анализатор Богдан Мирошников в телеграм канала си. По думите му е време да се вземат спешни мерки, тъй като от това страда цялата украинска армия - командирите на отделни части съобщават за загубата на позиции твърде късно и това създава проблеми и риск за съседните бригади. 

Реклама

Трябва да отговарят пред военното разследване

"Силно се надявам, че командирът на една от частите, разположени в района на Владимировка, ще бъде най-малкото отстранен от длъжност. А още по-добре - ще отговаря пред военното разследване за дълго криене на загубата на територия в зоната си на отговорност. В резултат на това пострадаха и съседни части. И не само заради това", пише Мирошников.

"Поставянето на слаби командири начело на силни части е най-голямата грешка", добавя той и предупреждава, че "трябва да можем да си признаваме грешките и да ги коригираме", защото "цената на грешката е човешкият живот и здраве".

Още: Времето на Путин изтича: Пробивът в Украйна става все по-малко възможен

Не само Богдан Мирошников говори за този проблем. Военните анализатори от групата DeepState имат няколко публикации в телеграм канала си от 8 юни, в които подробно обясняват как украинците са загубили северния фланг на Покровското направление - Очеретино.

Нямаше логистика, а в докладите бе пълно с лъжи

"Цялото село Очеретино беше загубено с минимален бой, а отбраната му не беше готова. (...) Бойците от 115-а отделна моторизирана бригада на първа линия приеха битката и се опитаха да спасят положението, като значителна част от тях бяха пленени или загинаха. Но резервите на бригадата не бяха готови, нямаше взаимодействие между частите, подготовката беше на ниско ниво", пишат с горчивина анализаторите.

"Бойците на първа линия стояха до последно. Но бригадата не можеше да се изправи достойно срещу по-силен и многоброен враг. Като минимум трябваше да има логистика, огнева подкрепа и никакви лъжи в докладите. Бойците дори се оплакваха от липсата на храна - подобно нещо можеше да се чуе през последната година само от онези, които се биеха на левия бряг при Кринки, където обаче логистиката наистина беше много затруднена."

Още: Една украинска бригада удържа три руски в Покровското направление: Напрежението расте (ВИДЕО)

Анализаторите посочват и още нелицеприятни подробности - ротите за огнева поддръжка просто са избягали или са отказали да си свършат работата, тъй като са се състояли от тилови части и хора с ограничена подготовка. И още един кошмарен случай - един от командирите на взводове на 2-ри батальон (батальон, който не е напуснал позициите си и се е бил до последно) с петима войника отива да се окопае, за да спре еднолично пробива на руснаците. Съдбата им и до момента е неизвестна, пишат експертите.

Не е само при Очеретино

В заключение от DeepState заявяват, че подготвят доклад с жалбите на настоящи и бивши военни, който ще бъде внесен в Министерството на отбраната на Украйна. И уточняват, че това не е единичен случай - подобни за жалост е имало и при отбраната на Северодонецк, Водяне и Синковка.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес