Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Войниците са кът: В Русия дават милиони, но в рубли, за да си пушечно месо в Украйна

15 юни 2024, 13:02 часа • 7977 прочитания

1 305 000 рубли еднократна премия, за да подпишеш договор за служба в руската армия - това е рекорд в Руската федерация, а обещанието е на губернатора на Карачаево-Черкезката република Рашид Темрезов. По официалния курс на Руската централна банка това е приблизително 14 355 долара.

Съгласно официалното съобщение на Темрезов в канала му в Телеграм, парите ще се дават от властите на Карачаево-Черкезия - отделно от руския държавен бюджет еднократната премия е 195 000 рубли (2145 долара). Карачаево-Черкезия попада в зоната на Северния военен окръг на Руската федерация.

Независимият руски информационен телеграм канал SOTA, който вече попадна под ударите на руското законодателство за "чуждестранни агенти", отбелязва, че рекордът е факт, след като в началото на войната в Украйна еднократната премия от този регион беше 13 пъти по-ниска - 100 000 рубли (1100 долара). На второ място в момента в Руската федерация по този показател е Санкт Петербург - 1 100 000 рубли еднократно (12 100 долара), ако се запишеш за войник в руската армия, а в Краснодарски край властите дават 1 000 000 рубли (11 долара).

Още: За да не свършва руското пушечно месо в Украйна: Челябинск пак обеща повече пари за нови войници

Пушечно месо в Украйна

Поредно доказателство каква цена всъщност плащаш, ако решиш да тръгнеш да угаждаш на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин публикува руският опозиционен информационен телеграм канал ASTRA.

На фона на руската пропаганда какви герои са участниците в "специалната военна операция" (СВО - гнусното име, което режимът на Путин налага за войната в Украйна), поредно видео с руски войници излезе в Телеграм. В него няколко руски войници търсят помощ от руската прокуратура - защото са били подмамени да преминат медицински преглед в Ростов и след това принудително изпратени в щурмова рота в Украйна. Те твърдят, че въпреки наличието на здравословни състояния, които би трябвало да ги освободят от служба, са били отведени на предната линия. Мъжете описват условията като нечовешки - поредно видео, в което руски войници говорят, че командването ги ползва само за пушечно месо, а отношението е отвратително. Войниците твърдят, че са от различни региони на Руската федерация и обявяват пълните си имена.

ОЩЕ: И жените-затворници в руската армия ги лъжат с парите

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес