Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Визитата на Меркел в Гърция: От "Осанна!" до "Разпни я!"

29 октомври 2021, 16:51 часа • 2191 прочитания

Визитата на германския канцлер Ангела Меркел в Атина премина с признание за прекалени изисквания на Берлин към гърците в годините на икономическата криза. Част от гръцките политици директно обвиниха Меркел в неправилна политика, предава БНР.

Премиерът Мицотакис благодари на германския канцлер за запазване на добрите двустранни отношения, но й припомни и критични моменти по отношение на политиката на Берлин към Атина.

Меркел призна:

"Да, отношенията между Гърция и Германия бяха доста оживени през последните няколко години, преминахме през различни етапи. Най-трудният определено беше, когато стабилността на еврото бе поставена под въпрос. Но накрая успяхме да намерим начин Гърция да остане част от Европейския съюз в продължение на 40 години, но и да запази еврото".

Президентът Катерина Сакеларопулу също с елемент на критика каза, че Гърция е платила висока цена за финансовата криза и "гърците са се чувствали самотни".

Бившият финансов министър Янис Варуфакис, който напусна поста след директен конфликт за икономическата политика на Берлин, а сега е лидер на партията "Мера 25" отново бе остър в изказването си:

"Създаването на мита за "мързеливите гърци" е част от силните опити на г-жа Меркел да скрие от всички, че германските банки са фалирали".

Той поясни, че помощите за гърците са били за стабилизиране на германските банкови институции.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес