Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Висшият правосъден орган в Украйна разреши ареста на председателя на Върховния съд

18 май 2023, 17:48 часа • 1435 прочитания

Върховният съвет на правосъдието на Украйна гласува за продължаване на задържането на бившия председател на Върховния съд Всеволод Князев, арестуван заради рекорден подкуп. Това съобщи Антикорупционният център на 18 май.

По данни на центъра - 14 от 20-те членове на съвета са гласували в подкрепа на решението. Сега Специализираната прокуратура за борба с корупцията може да внесе искане във Висшия антикорупционен съд относно превантивните мерки на задържането му.

Тъй като Князев е украински съдия, Висшият съвет на правосъдието трябва да разреши ареста му.

Антикорупционната прокуратура съобщи, че е повдигнала обвинение на Князев за корупция на 16 май. Ако бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на до 12 години затвор. Магистратът е обвинен, че е получил 3 млн. долара подкуп за решение на съда, което е в полза на бизнеса на украинския олигарх Костянтин Жеваго.

Антикорупционният център пише, че по време на изслушването Князев е заявил, че офисът му не е охраняем и на практика всеки може да влезе в него.

"Хората ми носеха на съхранение различни суми пари, дори съдии от Върховния съд. Те просто се съхраняваха в кабинета ми", твърди Князев.

ОЩЕ: Специалният китайски пратеник в Украйна: Няма панацея за "кризата"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес