Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Висш генерал: НАТО има 2-3 години, за да се подготви за възстановяването на руската армия

04 юни 2024, 14:04 часа
Реклама

НАТО разполага само с две до три години, за да се подготви, преди Русия да възстанови способността си да извърши конвенционална атака срещу Алианса. Това смята норвежкият топ генерал Ейрик Кристоферсен.

Още: Норвегия отпуска милиарди за противовъздушната отбрана на Украйна

Коментарите му са част от "поредицата" все по-страшни предупреждения от страна на западни лидери и служители в областта на отбраната относно заплахата, идваща от Русия, и настоящата липса на готовност на Европа.

Още: Пращаме войници, ако Русия пробие в Украйна: Предупреждение от Полша и Прибалтика (ВИДЕО)

„В един момент някой каза, че ще са необходими 10 години (преди Русия да възстанови нападателния си капацитет - бел. ред.), но мисля, че се върнахме към по-малко от 10 години заради индустриалната база, която сега работи в Русия“, каза Кристоферсен. „Това ще отнеме известно време, което ни дава възможност сега, през следващите две-три години, да възстановим силите си, да възстановим същевременно и запасите си, докато подкрепяме Украйна".

Още: По конспект: Румен Радев отново рецитира опорките на Путин за Украйна

Снимка: Ейрик Кристоферсен, източник: официален сайт на НАТО

Норвегия затяга отбраната, иска Европа да стори същото

За разлика от скандинавските си съседи Швеция и Финландия, които се присъединиха съвсем наскоро, Норвегия е член на НАТО от основаването на Алианса през 1949 г. Осло увеличи разходите си за отбрана от началото на пълномащабната война на Русия в Украйна и се стреми да достигне прага от 2% от БВП през 2024 г. До 2030 г. се цели увеличение от 2,7% от БВП.

Още: 90 000 от НАТО отразиха руско нападение в най-голямото учение от Студената война насам

„Сега виждам прозорец, през който можем да изпълним изискванията, за които НАТО се е споразумяла, новата командна структура, новите структури на силите, новите регионални планове“, каза Кристоферсен, цитиран от Bloomberg. „Така че можем да изпълним тези планове и решения със съдържание през следващите години, но трябва да се забързаме. Трябва да го направим за две-три години, за да сме сигурни, че сме готови за всичко, което може да се случи".

В съседните на Украйна и Русия страни евроизборите не са тема, но Путин е

На този фон Politico излезе с материал, че диктаторът Владимир Путин и неговата агресия в Украйна, която може да се разпространи из Европа, са тема №1 в дневния ред. Изданието отчита, че евроизборите стоят на заден план.

Даден е пример с Естония - членка на НАТО, която подкрепя Украйна в съпротивата ѝ срещу общата им съседка Русия след пълномащабното нахлуване на Москва през 2022 г. Оттогава приоритет на НАТО е защитата на източните части на Европа.

От северния край на Норвегия до брега на Черно море, през Финландия, Прибалтика и Полша, се спуска нова желязна завеса под формата на бодлива тел и огради. Това се превръща в т.нар. сива зона на конфликт. Агресията под формата на кибератаки, отвличания и саботажи от страна на Русия се засилва вече повече от десетилетие. И докато това е в съзнанието на повечето жители, живеещи там, централната нервна система на ЕС в Брюксел не е. Малцина са наясно, че изборите в ЕС изобщо се провеждат, пише Politico, предавайки от град Въру, Източна Естония - на километри от границата с Руската федерация.

Местните жители на това заспало градче оценяват високо усилията на Европа за ограничаване на Русия, но сред 12-те хиляди жители има много по-малко желание да обсъждат бюрокрацията в блока в подкрепа на Украйна.

Още: Путин се готви за война: В Бундестага искат да бъдат свикани 900 хил. резервисти

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес