Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вижте в кои комисии на ЕП участват българските евродепутати (СПИСЪК)

19 юли 2024, 16:25 часа • 996 прочитания

Днес, в последния ден на учредителната пленарна сесия на Европейския парламент, бяха обявени имената на членовете на отделните парламентарни комисии в ЕП.

Решението кой евродепутат в коя комисия да членува, се взима на ниво политически групи.

Другата седмица (22-26 юли) комисиите ще проведат своите учредителни заседания, на които ще изберат своите председатели и заместник-председатели - за мандат от 2,5 години.

Още: След скандал: Урсула фон дер Лайен е преизбрана начело на Еврокомисията (ВИДЕО)

Участие на българските евродепутати в комисиите

Андрей Ковачев от ГЕРБ/ЕНП и Станислав Стоянов от „Възраждане“/“Европа на суверенните нации“ ще бъдат членове на Комисията по външни работи. Съпартийците на Стоянов Рада Лайкова и Петър Волгин ще заемат места съответно в Комисията по икономически и парични политики и Комисията по заетост и социални въпроси.

Радан Кънев от ДСБ/ЕНП е в Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните, там е и Кристиан Вигенин от БСП/С&Д.

Още: Как гласуваха новите ни евродепутати по първата резолюция на ЕП в подкрепа на Украйна?

Никола Минчев от „Продължаваме промяната“/“Обнови Европа“ стартира работата си в ЕП като член на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите.

Друг ключов евродепутат – Андрей Новаков от ГЕРБ/ЕНП – е в Комисията по регионално развитие заедно с Танер Кабилов от ДПС/“Обнови Европа“.

Още: И новият Европейски парламент избра Роберта Мецола за свой председател

Ивайло Вълчев от ИТН/ЕКР и Христо Петров – Ицо Хазарта от ПП/“Обнови Европа“ ще са в Комисията по култура и образование, а Емил Радев от ГЕРБ/ЕНП и Илхан Кючюк от ДПС/“Обнови Европа“ влизат в Комисията по правни въпроси.

Елена Йончева, която вече е в редиците на ДПС/“Обнови Европа“ ще участва в Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, където компания ще ѝ правят Вигенин и Емил Радев. Радев е единственият български евродепутат в три комисии – той участва и в тази по петициите заедно с Ивайло Вълчев.

Още: Ясни са зам.-председателите и квесторите на ЕП, има и българско участие

Снимки: Пресцентър на ЕП

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес