Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Вие сте най-корумпираният политик в ЕС": Германски евродепутат с унищожителна реч към Орбан (ВИДЕО)

09 октомври 2024, 23:22 часа • 1191 прочитания

Германският евродепутат Даниел Фройнд отправи остра критика към Виктор Орбан, като го нарече "най-корумпираният политик в ЕС".

Още: Унгария блокира 35 млрд. евро заем от ЕС за Украйна - не ѝ хареса правило за руските санкции

"Еворпарламентът е биещото сърце на демокрацията в Европа. Този парламент е архиврага на автократи като вас. Г-н Орбан, вие сте най-корумпираният политик в ЕС. Вие откраднахте най-малко 14 милиарда евро, построихте стадиони и дворци вместо училища и пътища. Край на еврофондовете за Унгария, докато кражбата не спре. Искаме парите си обратно!", заяви Фройнд. Той стигна и по-далеч като поиска европейска заповед за арест за Орбан.

Даниел Фройнд е депутат в Европейския парламент от Групата на Зелените. Германският политик е отявлен критик на политиката на Виктор Обран и бе съпредседател на смесената парламентарна група за борба срещу корупцията и член на Комисията по бюджетен контрол в предходния европарламент. Той е чест участник в демонстрации против корупцията, като на 22 септември 2020 година се включи в протестите в София, след като преди това се беше срещнал с редица политици, активисти и експерти в страната.

Още: "Продадохте страната на Путин": Унгарски опозиционер прекъсна речта на Орбан (ВИДЕО)

„Има редица паралели между България и Унгария, когато става въпрос за корупция и медийна свобода. Но бих казал, че в Унгария разграждането на демокрацията и правовата държава е много по-напреднало, отколкото в България“, каза тогава той пред събралите се протестиращи пред Министерски съвет.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес