Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Великобритания обмисля нови правила за работа от вкъщи

20 август 2024, 22:42 часа • 5350 прочитания

Правото на изключване извън работното място е от ключово значение за производителността и може да стимулира икономическия растеж на Обединеното кралство, заявиха от „Даунинг стрийт“ 10. Правителството обеща да въведе „право на изключване“, за да не се превръщат домовете на хората в „денонощни офиси“.

Още: Офис у дома - идеи как да го направите

Министрите проучват моделите в други държави, по-специално в Ирландия и Белгия, където работниците вече имат „право да се изключват“ и да не бъдат редовно свързвани от работодателя си или да бъдат задължавани да работят извън обичайното си работно време. „Целта е да се гарантира, че хората ще имат време за почивка“, заяви говорител на премиер. „Добрите работодатели разбират, че за да останат мотивирани и продуктивни, работниците трябва да могат да се изключват, а културата на презентизъм може да бъде вредна за производителността“, допълни тя, цитирана от БГНЕС.

Още: Работа от вкъщи: Нови идеи за закон - да не поемаме работа извън работно време

Производителността е икономически показател за количеството работа, извършена за определено време, което според експертите е от съществено значение за повишаването на заплатите и жизнения стандарт. Говорителят на министър-председателя заяви, че целта е да се гарантира, че „не размиваме по невнимание границите между работата и домашния живот“. „Очевидно е, че една от основните мисии на правителството е да подкрепя растежа, а ние знаем, че производителността е жизненоважна за растежа“, каза тя.

„Въпросът е да се уверим, че имаме правилния баланс между максимално използване на гъвкавите работни практики, които видяхме след пандемията, и подходящи мерки, които да гарантират, че хората могат да запазят продуктивността си в тази светлина“. Плановете не са „универсални“ и признават, че компаниите се различават и хората имат различни роли“, добави тя.

Още: Предлагат регламентиране на дистанционната работа у нас - какви ще са правилата?

В Ирландия беше въведен Кодекс на практиката, който изисква от работодателите да се ангажират с работниците и синдикатите по отношение на фирмената политика за „право на прекъсване на връзката“, определяща обстоятелствата, при които може да се осъществи връзка със служителите извън нормалното работно време.

Още: Подводните камъни на дистанционната работа

В Белгия компаниите с поне 20 служители трябва да имат споразумения относно правото на прекъсване на връзката при работа в къщи.

Идеята за право на изключване е част от пакет от реформи на правата на работниците, предложени от лейбъристите в техния „Нов курс за работещите“. Възможно е работниците да могат да сезират работодателите си в трибунал, ако условията на труд са нарушени.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес