Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Великобритания: Путин прекъсва хранителната помощ за Ивицата Газа

23 октомври 2024, 06:25 часа • 1286 прочитания

Британският министър-председател Киър Стармър обвини Владимир Путин, че е прекъснал доставките на храни за Ивицата Газа, след като британското разузнаване съобщи, че Русия е засилила атаките си срещу украинските пристанища, предаде БГНЕС.

Още: Стармър: Русия третира гражданите си в Украйна като месо, което се хвърля в месомелачка

Путин залага на карта продоволствената сигурност

Стармър заяви, че е ясно, че руският президент е „готов да заложи на карта световната продоволствена сигурност“, след като няколко кораба със зърно, пътуващи към развиващите се страни, са били повредени от руски удари.

Според оценката на разузнаването между 5 и 14 октомври най-малко четири търговски кораба са били поразени от руски боеприпаси. Смята се, че ударите са забавили плавателен съд, превозващ растително масло, предназначено за Световната продоволствена програма в Палестина.

Кораби, натоварени със зърно, предназначени за Египет, два кораба, превозващи царевица, и пратки на Световната продоволствена програма, предназначени за Южна Африка, също бяха засегнати, в някои случаи като съпътстващи щети при удари по пристанищната инфраструктура.

Путин нанася вреди на много хора

„Безразборните удари на Русия по пристанищата в Черно море подчертават, че Путин е готов да рискува световната продоволствена сигурност в опитите си да принуди Украйна да се подчини“, заяви британският министър-председател.

„По този начин той нанася вреда на милиони уязвими хора в Африка, Азия и Близкия изток, за да се опита да спечели предимство в своята варварска война“.

Стармър и Анджела Рейнър, заместник министър-председател, бяха призовани на среща с британско-палестински семейства във вторник да създадат схеми за евакуация и преселване и да предприемат по-строги мерки срещу ограниченията на Израел за влизане на помощи в Газа.

Още: Стармър със смешен лапсус: Призова "Хамас" да върне „колбасите“ вместо заложниците (ВИДЕО)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес