Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Великобритания одобри съдебен иск срещу Google на стойност 13 млрд. паунда

06 юни 2024, 02:10 часа

Апелативният трибунал по конкуренцията на Великобритания постанови, че може да се пристъпи към съдебен процес по иск срещу Google за предполагаема антиконкуренция в областта на цифровата реклама на стойност 13 милиарда лири.

Реклама

Още: Google обявява инвестиция от 2 млрд. долара в Малайзия

Искът на стойност 13,6 млрд. паунда (17,4 млрд. долара), предявен от Ad Tech Collective Action LLP, обвинява американския технологичен гигант в злоупотреба с господстващото си положение и причиняване на значителни загуби на онлайн издателите в Обединеното кралство. Делото е съсредоточено върху т.нар. рекламни технологии - системата, която решава кои онлайн реклами да се виждат и колко да струват.

Още: Google с мащабно дарение за научни изследвания в България

В основата на аргумента на Ad Tech Collective Action е твърдението, че Google злоупотребява с позицията си на пазара, като насърчава собствените си продукти и услуги пред тези на конкурентите.

"Това е решение от голямо значение за жертвите на антиконкурентното поведение на Google в областта на рекламните технологии", заяви Клаудио Полак, партньор на Ad Tech Collective Action, в отговор на съобщението. "Сега Google ще трябва да отговаря за своите практики в пълен съдебен процес" на дата, която ще бъде определена, каза той.

Още: Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Оливър Бетел, правен директор в Google, нарече иска "спекулативен и опортюнистичен", като добави, че технологичният гигант ще му се "противопостави енергично", предаде БГНЕС.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес