Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Великобритания не е готова, ако Русия реши да отмъщава

30 август 2024, 07:30 часа • 2399 прочитания

Военната помощ за Украйна направи Великобритания уязвима на ответни атаки от Кремъл, пише The Telegraph. След изпращането на пари и оръжия за Киев британският генерален щаб се страхува от отмъщението на Русия. Британските генерали вярват, че е необходимо Обединеното кралство да се подготви за война през следващите 3 години.

Войната с Русия е неизбежна, освен ако Великобритания не натрупа оръжия, предупреди бившият началник на армията, цитиран от изданието. Още: Лондон даде на Украйна да ползва британски оръжия в Русия, зове съюзниците да разрешат и Storm Shadow

Генерал сър Патрик Сандърс, който напусна поста си като началник на британския генщаб през юни, каза, че ако Обединеното кралство не възстанови запасите си от оръжия, прехвърлени на Украйна, може да се окаже в състояние на война в рамките на 5 години.

Отмъщение

По-рано през юли генерал сър Роланд Уокър, който наследи сър Патрик, предупреди, че Великобритания трябва да се подготви за значими военни действия в рамките на 3 години, докато Русия още не търси отмъщение на Запада за оказаната военна помощ на Украйна.

Миналата година сър Патрик обяви, че прехвърлянето на 14 танка Challenger 2 на Киев "временно е отслабило армията" и е "оставило празнина в нашия арсенал". Още: Британската икономика продължава възстановяването си

От началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Великобритания обеща 7,6 милиарда британски лири военна помощ, като 3 милиарда ще бъдат предоставени през 2024 и 2025 г. Освен танкове, Лондон достави на Киев системи за противовъздушна отбрана и високоточни ракетни системи с голям обсег.

Сър Патрик, който беше открит критик на съкращенията в британската армия, когато беше командващ армията, предупреди също, че Великобритания е уязвима от намаляващите арсенали от смъртоносни оръжия, пише още The Telegraph.

Резерв

Той съобщи в подкаста Money Maze: "Трябва да сме сигурни, че можем да работим в мащаб. Това означава не само, че трябва да натрупаме резерви, но и че армията (която достигна исторически минимуми) може бързо да бъде разширена в епохата на подновена конкуренция между големите сили." Още: Лондон: Проблемите в британската армия са много по-лоши, отколкото предполагахме

"Всичко това ще ни отнеме от 5 до 10 години", счита той.

Патрик Сандърс добави: "Първоначалната инвестиция трябва да бъде във всичко, което ще ни позволи да сдържаме Русия през следващите 10 години."

"Трябва да сме сигурни, че сме готови да се бием, че можем да осигурим възпиране и можем да предотвратим възникването на конфликти през настоящото десетилетие", каза Патрик Сандърс.

Сър Сандърс наскоро призова Обединеното кралство да превъоръжи своите ракетни части. Още: "Абсурдно малко": Великобритания и танковете ѝ ще издържат 14 дни срещу Русия

Той предупреди, че способността на Обединеното кралство да се защитава е „слаба“, въпреки че рискът от ракетна атака е „малко вероятен“.

Автор: Даниел Шеридан

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес